Guvernul condus de Giuseppe Conte a supraviețuit unei moțiuni de cenzură în parlamentul de la Roma. Italia a evitat astfel o criză politică majoră, care s-ar fi putut suprapune peste criza sanitară, scrieCNBC.
O nouă criză politică în Italia a apărut la orizont după ce partidul condus de fostul premier Matteo Renzi s-a retras din coaliția de guvernare și a anunțat că își va retrage sprijinul pentru executiv, lăsându-l pe Conte fără o majoritate parlamentară.
Guvernul a supraviețuit însă în timpul votului decisiv din Senat. Coaliția condusă de Conte a fost sprijinită de 156 de parlamentari, în timp ce pentru căderea guvernului au votat 140.
Italia Viva, partenerul din coaliția de guvernare a lui Conte, s-a retras din executiv săptămâna trecută, liderul acesteia, fostul premier Matteo Renzi, acuzând maniera în care guvernul intenționează să folosească banii din fondul de relansare al UE pentru a ajuta economia italiană.
Partidul lui Renzi s-a abținut de la votul crucial de marți noaptea după ce a fost amplu criticat că a declanșat o criză politică în timp ce Italia se confruntă simultan cu o criză sanitară, economică și socială.
Fostul prim-ministruitalian Matteo Renzi și-a retras miercuri partidul din guvernul de coaliție italienă, scufundând țara în haosul politic. Renzi, al cărui partid Italia Viva era partener într-o coaliție cu Mișcarea 5 Stele și cu Partidul Democrat a amenințat că se va retrage din guvernul condus de Conte, invocând planul de redresare economică post-pandemie a Italiei, scriepolitico.eu.
El a anunțat demisia miniștrilor Teresa Bellanova și Elena Bonetti, care au responsabilitatea pentru agricultură și pentru politicile familiei, precum și a subsecretarului pentru afaceri externe, Ivan Scalfarotto, într-o conferință de presă, eliminând efectiv sprijinul acordat guvernului în parlament și lăsându-l pe prim-ministrul Giuseppe Cnte fără o majortate.
Renzi, poreclit Il Rottamatore („Răzuitorul”), a afirmat că mișcarea a fost una curajoasă însă politicieni atât din coaliția de guvernare cât și ai opoziției au catalogat mutarea drept una iresponsabilă.
Liderul Partidului Democrat, Nicola Zingaretti, a afirmat că acțiunile lui Renzi reprezintă „un act împotriva Italiei. Avem nevoie de investiții, locuri de muncă, sănătate pentru a lupta cu pandemia. Nu o criză guvernamentală”.