Guvernul britanic susține nașterea copiilor cu trei părinți, tehnica de reproducere putând fi folosită în doi ani
Marea Britanie poate deveni prima țară din lume care va permite reproducerea asistată în care ADN-ul a trei părinți este folosit pentru a crea un embrion sănătos, asta după ce guvernul britanic a dat, joi, undă verde la dezbateri în Parlament pe acest subiect.
„Avem tot dreptul să căutăm cât mai repede posibil tratamente care salvează vieți”, a declarat Sally Davies, consiler în guvernul britanic pentru probleme de sănătate publică.
Dacă proiectul va trece și se vor stabili detaliile necesrae, această procedură inovatoare ar putea fi folosită în circa doi ani de zile, scrie BBC.
Prin această tehnică, care urmărește să evite transmiterea unor boli genetice de la mamă la copil, se înlocuiește ADN-ul de bază cu unul sănătos de la un ”al treilea părinte”.
Copiii născuți cu ajutorul acestei tehnici seamănă cu ce doi părinți ai lor, deoarece caracteristici umane sunt codificate în ADN-ul din nucleul celulei, nu în ADN-ul mitocondrial. Așadar, vor moșteni de exemplu trăsăturile feței și culoarea ochilor de la părinții lor și nu de la cea de-a treia persoană de la care se folosește ADN-ul mitocondrial.
Tehnica cunoscută sub numele „trei părinți” este legală în prezent doar în cercetările de laborator, dar embrionii nu pot fi folosiți ca un tratament.
Există și critici care spun că este o procedură lipsită de etică care ar putea crea un precedent pentru Marea Britanie.