Guvernul britanic a publicat prospectul vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca: Care sunt posibilele efecte secundare

Publicat: 05 01. 2021, 16:30
Foto: hepta.ro/ DPA Images / Gareth Fuller

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford a început să fie administrat deja în Marea Britanie și ar putea fi în curând aprobat pentru utilizare și pe teritoriul Uniunii Europene. Împreună cu serul produs de Pfizer și BioNtech, vaccinul AstraZeneca este văzut drept o armă extrem de importantă în lupta cu pandemia la nivel european. Guvernul britanic a publicat recent prospectul vaccinului produs de AstraZeneca și Universitatea Oxford pentru ca cetățenii să știe la ce riscuri sunt expuși dacă decid să fie vaccinați cu acest ser, informează Focus.de. De îndată ce vaccinul va fi aprobat pentru administrare și în Uniunea Europeană, aceste informații vor fi relevante și pentru cetățenii din blocul comunitar.

Ce scrie în prospectul vaccinului dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford

Așadar potrivit prospectului, vaccinul AstraZeneca poate fi administrat doar persoanelor de peste 18 ani, în acest moment neexistând date cu privire la toleranța și eficiența acestuia în cazul copiilor.

Vaccinul Covid-19 al AstraZeneca stimulează apărarea naturală a organismului.Aceasta determină organismul să-și genereze propria protecție, adică anticorpi împotriva virusului. Spre deosebire de vaccinul Pfizer, care folosește ARN-ul mesager, acest vaccin folosește un virus vector, adică un virus respirator atenuat, de la cimpanzei, care a fost modificat astfel încat să nu se replice la oameni.

În ceea ce privește persoanele care nu ar trebui să primească vaccinul anti-COVID-19 al AstraZeneca, în prospect se menționează că pacienții cu boli febrile acute, severe și cei care care sunt alergici la una dintre componentele serului nu ar trebui să se vaccineze.

Pentru femeile însărcinate, cele care alăptează și cele care intenționează să aibă un copil vaccinarea nu este contraindicată. Producătorul precizează însă că acestea ar trebui să ceară sfatului unui medic înainte de vaccinare, fiind nevoie de părerea unui specialist pentru fiecare caz în parte, înainte de a lua decizia de administrare a serului. Și pacienții cu imunodeficiență sunt sfătuiți să ceară părerea unui medic înainte de a fi vaccinați.

Referitor la posibilele efecte secundare ale vaccinului AstraZeneca, producătorul menționează că, ”în studiile clinice, majoritatea efectelor secundare au fost de natură ușoară până la moderată și s-au diminuat în câteva zile”. Printre acestea se numără: sensibilitatea crescută la durere, căldură sau roșeață, mâncărime, umflături sau vânătăi la locul injectării, stare generală de rău, oboseală, frisoane sau febră, durere de cap, greață sau dureri articulare și musculare. Reacțiile de acest tip au fost înregistrate în peste 10% din cazurile studiate. În mai puțin de 10% dintre cazuri au fost raportate umflături la locul injectării, febră, vărsături, dureri în gât, curgerea nasului, tuse și frisoane. Iar în mai puțin de 1% dintre cazuri, persoanele vaccinate au prezentat ameţeli, săderi ale apetitului, dureri de stomac, inflamarea ganglionilor limfatici, transpirație excesivă, mâncărime a pielii sau erupții cutanate.

Cât privește ingredientele vaccinului AstraZeneca, acesta conține, pe lângă particule de virus, sodiu (23 miligrame pe doză) și alcool (0,002 miligrame de etanol pe doză). Alte ingrediente menționate în prospect sunt: OMG-uri, L-histidină, Clorhidrat de L-histidină monohidrat, Clorură de magneziu hexahidrat, Polisorbat 80, Etanol, Zaharoză, Clorură de sodiu, Edetat disodic dihidrat, apă pentru preparate injectabile.

Reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului (EMA) au precizat recent că este puțin probabil ca vaccinul AstraZeneca să fie aprobat pentru utilizare în Uniunea Europeană în luna ianuarie.

Angela Merkel și Vladimir Putin au vorbit despre o posibilă colaborare pentru producția de vaccinuri anti-COVID-19

Între timp, apare informații cu privire la o discuție dintre Angela Merkel și Vladimir Putin referitoare la o posibilă ”producție comună” de vaccinuri anti-COVID-19. În timpul unei convorbiri telefonice, cancelarul german și președintele rus au vorbit despre o posibilă cooperare în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, cu accent pe perspectiva de producere comună de vaccinuri, potrivit unui comunicat de presă al Kremlinului. Un purtător de cuvânt al guvernului german a confirmat că discuția dintre Merkel și Putin s-a axat pe măsurile privind combaterea pandemiei de coronavirus, notează spiegel.de.

Cât costă vaccinurile anti-COVID-19:

– Moderna – 14,70 euro

– Biotentech – 12 euro

– AstraZeneca – 1,78 euro