Guvernul Boris Johnson amenință muzeele din Marea Britanie că ar putea rămâne fără bani publici dacă înlătură statui din cauza protestelor
Guvernul Regatului Unit a avertizat o serie de instituții de cultură că finanțarea publică de care beneficiază ar putea fi pusă sub semnul întrebării în cazul în care vor înlătura statui sau alte obiecte care au devenit subiectul plângerilor sau ținta protestatarilor, transmite Reuters.
Guvernul Boris Johnson, mesaj ferm pentrumuzeele care se gândescsă înlăture statui la presiunea protestatarilor
Mesajul vine în contextul în care au existat dezbateri cu privire la maniera în care Marea Britanie și Occidentul în ansamblu ar trebui să se raporteze la patrimoniul lor cultural, pe fondul protestelor Black Lives Matter din SUA – care au început odată cumoartea lui George Floyd și care s-au replicat și în alte națiuni, precum Regatul Unit, remarcându-se, printre altele, prin faptul că demonstranții au cerut marginalizarea anumitor simboluri istorice, pe motiv că la vremea lor ar fi împărtășit viziuni rasiste. Așa s-a întâmplat în Marea Britanie, spre exemplu, cu fostul prim-ministru Winston Churchill – actor cheie în victoria Aliaților împotriva Germaniei naziste – a cărui statuie a fost vandalizată de protestatari.
De la acel moment însă, oficialii britanici au înlăturat mai multe statui de foști proprietari de sclavi, iar o sală de concerte din Bristol chiar și-a schimbat denumirea. Tot în Bristol, statuia unui alt fost proprietar de sclavi era distrusă de protestatari, în luna iunie.
Într-o scrisoare trimisă către Muzeul Britanic, Galeria Națională, Galeria Tate și alte instituții culturale proeminente, ministrul Oliver Dowden a subliniat că guvernul Boris Johnson se opune înlăturării statuilor și a obiectelor similare.
„Câteva reprezintă figuri care au spus sau au făcut lucruri pe care astăzi le-am putea găsi profund jignitoare și pe care poate că nu le-am apăra astăzi. Totuși, deși am putea să nu fim de acord cu cei care le-au creat sau cu cei pe care îi reprezintă, ele joacă un rol important în lecțiile noastre despre trecut, cu toate greșelile sale”, a subliniat ministrul britanic al Culturii, într-o scrisoare publicată luni.
Oliver Dowden a subliniat că, în calitate de organisme finanțate de sectorul public, nu ar trebui să întreprindă acțiuni determinate de activism sau politică.
„Este imperativ să acționați în continuare imparțial, în acord cu statutul vostru finanțat public, și nu într-o manieră care să pună asta la îndoială”, a adăugat demnitarul, adăugând că subiectul este cu atât mai important, având în vedere că vine într-un moment în care cheltuielile provoacă resurselor bugetare o adevărată presiune.