Prim-ministrul Groenlandei a declarat luni că teritoriul autonom danez este deschis unor legături mai strânse cu Statele Unite, în domenii precum mineritul, potrivit unui radiodifuzor groenlandez.
„Trebuie să facem afaceri cu SUA. Am început să începem un dialog și să căutăm oportunități de cooperare cu [Donald] Trump”, a declarat Mute Egede la o conferință de presă în Groenlanda, potrivit radiodifuzorului public KNR.
El a adăugat că teritoriul are „ușile deschise în ceea ce privește mineritul”. „La fel va fi și în următorii ani. Trebuie să facem comerț cu SUA”, a spus el, potrivit KNR.
Cu toate acestea, Egede nu a dat niciun indiciu că insula ar fi deschisă la opțiunea unei preluări americane.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, care preia mandatul pe 20 ianuarie, a tras săptămâna trecută un semnal de alarmă când a refuzat să excludă intervenția militară pentru a aduce Canalul Panama și Groenlanda sub controlul SUA.
Vicepreședintele ales, JD Vance, într-un interviu acordat difuzorului Fox News în weekend, a remarcat că SUA au deja „trupe în Groenlanda”, la o bază militară din nord-vest.
Pe lângă locația sa strategică, Groenlanda, care caută independența față de Danemarca, deține rezerve masive de minerale și petrol neexploatate, deși explorarea petrolului și a uraniului sunt interzise.
Aliații republicani ai lui Trump din Camera Reprezentanților SUA încearcă să obțină sprijin pentru un proiect de lege privind autorizarea discuțiilor pentru achiziționarea Groenlandei, potrivit unei copii a proiectului de lege distribuită luni pentru co-sponsori, a informat Reuters.
Trump a susținut pentru prima dată că a vrut să cumpere Groenlanda în 2019, în timpul primului său mandat de președinte – o ofertă respinsă rapid de Groenlanda și Danemarca.
În timpul unei vizite în Danemarca săptămâna trecută, Egede a spus că teritoriul arctic „intră într-o nouă eră, într-un nou an în care Groenlanda este în centrul lumii”.
El a spus că Groenlanda va continua să coopereze cu SUA, dar a subliniat că acest lucru va fi în propriile sale condiții și că „poporul groenlandez este cel care își decide viitorul”.
„Nu vrem să fim danezi. Nu vrem să fim americani. Desigur, vrem să fim groenlandezi”, a spus el.