Greviștii „Robin Hood” oferă energie gratuită școlilor, spitalelor și gospodăriilor cu venituri mici din Franța

Greviștii Robin Hood oferă energie gratuită școlilor, spitalelor și gospodăriilor cu venituri mici din Franța
Proteste în Franța față de creșterea vârstei de pensionare cu 2 ani. Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Pe fondul grevelor naționale din sectorul energetic, unii lucrători din Franța au găsit o modalitate inedită de a protesta. Joi, operațiunile „Robin Hood” – neautorizate de guvern – au furnizat gratuit gaz și electricitate școlilor, universităților și gospodăriilor cu venituri mici din întreaga țară.

Greviștii vor să returneze energia celor care nu și-o mai permit deloc

Furnizarea energiei gratuite a inclus facilități sportive publice, creșe, universități, biblioteci publice, unele întreprinderi mici și locuințe care fuseseră deconectate de la curent.

Operațiunile „Robin des Bois” – denumite după eroul popular englez Robin Hood – au făcut parte dintr-un efort mai amplu de a forța guvernul să renunțe la planurile de creștere a vârstei de pensionare în Franța, anunță France24.

Furnizarea gratuită de energie a fost menită să „mărească raportul de forțe” în favoarea muncitorilor aflați în grevă, a declarat Philippe Martinez, secretar general al GGT, una dintre cele mai mari confederații sindicale din Franța.

Sindicatul de stânga CGT, care a inițiat acțiunea industrială, a promis că va continua greva, sursă toto: captură YT

„Vrem să returnăm energia celor care nu o au deloc pentru că nu își permit și să o facem gratuită pentru spitale și școli. Robin Hood, cunoscut pentru că a furat de la cei bogați pentru a le da celor săraci, este un nume potrivit pentru acțiunea noastră”, a declarat Martinez miercuri pentru FranceInfo.

Protestul neconvențional are loc în timpul crizei costului vieții în Europa, care va duce la creșterea prețurilor la gaze și electricitate cu încă 15% în Franța în 2023, intensificând problemele de lungă durată.

În 2021, un sfert dintre gospodăriile din Franța se luptau deja să plătească facturile la energie.
Grevele de joi ale lucrătorilor din energie din centralele electrice, rafinării, porturi și docuri au redus disponibilitatea energiei electrice în Franța cu 2 gigawați (GW) la trei reactoare nucleare, a arătat vineri dimineață tabelul de întreruperi al grupului nuclear controlat de stat EDF.

Greve au avut loc, de asemenea, în aproape toate porturile franceze, multe dintre ele fiind complet blocate, a declarat federația națională a porturilor și docurilor CGT. În timp ce muncitorii de la TotalEnergies au întrerupt greva joi seara, alte greve din sectorul energetic au continuat vineri.

Greva din sectorul energetic urmează unei greve naționale din 19 ianuarie din cauza reformei pensiilor propuse de guvernul președintelui Emmanuel Macron, care include planuri de creștere a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Sursa foto: Captură ecran: YouTube

Modificările ar pune capăt, de asemenea, unor planuri specifice de pensionare în cadrul companiilor energetice naționale EDF și Engie, care permit unor lucrători să se pensioneze mai devreme.

Macron a spus că va merge mai departe cu reformele, care vor fi prezentate luni în parlament iar greviștii au declarat că nu vor da înapoi.

Pentru marți, 31 ianuarie, este planificată o a doua grevă națională care include profesori, funcționari publici, lucrători din transporturi și nu numai.

Sunt planificate mai multe operațiuni Robin Hood iar unii miliardari s-ar putea trezi fără curent sau gaze

De asemenea, sunt probabile mai multe operațiuni „Robin Hood”. „Dacă guvernul nu-și retrage reformele privind pensiile, vom continua și vom face ca energia să fie gratuită pentru toți cei care nu au acces la tarifele reglementate, fie că este vorba de instituții publice sau de întreprinderi”, a declarat vineri pentru FranceInfo Frédéric Probel, secretarul general al CGT din Bagneux.

El a precizat că în Paris și în suburbiile orașului a fost asigurată joi energie gratuită pentru clinicile spitalelor, patinoarele, piscinele, liceele, clădirile publice, iluminatul public și încălzire.

Planurile de furnizare sau de întrerupere a energiei electrice ar putea deveni, de asemenea, mai specifice. Secretarul general al GCT, Martinez, a negat miercuri că oficialilor aleși sau anumitor persoane le-ar putea fi întreruptă alimentarea cu energie electrică – cu unele excepții.

„Aș sugera că unii miliardari care cred că nu este nevoie să mărim salariile și că totul merge bine în această țară ar putea face bine să trăiască experiența a milioane de gospodării care se confruntă cu insecuritatea energetică”, a declarat el.

Politicieni importanți s-au pronunțat împotriva furnizării neautorizate de energie gratuită.
Ministrul Economiei, Bruno Le Maire, le-a calificat miercuri drept „inacceptabile”. Nu este de competența CGT să decidă prețurile”, a declarat el pentru Europe 1.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie