Sute de mii de angajaţi ai Serviciului public britanic de Sănătate (NHS) sunt chemaţi să înceteze lucrul timp de patru ore, luni, în semn de protest faţă de refuzul Guvernului de a le acorda o mărire de salariu.
La originea acestei greve, fără precedent din 1982 şi din perioada Thatcher, se află decizia ministrului Sănătăţii Jeremy Hunt.
Măririle salariilor cu 1% „sunt inabordabile şi vor ameninţa calitatea îngrijirilor acordate pacienţilor”, a justificat ministrul în luna martie.
Însă argumentele sunt considerate inadmisibile de către sindicate, raportat la performanţa economiei britanice – în contextul în care se aşteaptă o creştere de peste 3% în 2014 – şi la sacrificiile consimţite în ultimii ani.
„Inflaţia continuă să crească din 2011, iar în acelaţi timp nivelul remuneraţiei angajaţilor NHS a scăzut cu aproape 12%”, afirmă secretarul general al Sindicatului UNISON Dave Prentis.
„Refuzul de a acorda o mărire atât de derizorie, de 1%, arată câtă stimă are acest Guvern faţă de salariaţii din Sănătate”, a apreciat el, citat de AFP.
În pofida grevei şi exasperării sindicatelor, Ministerul Sănătăţii nu pare, pentru moment, să fie dispus să dea curs revendicării şi repetă că puţinul cerut va împovăra pe termen lung finanţele fragile ale HNS.
Ministerul se declară, în schimb, „pregătit să se întâlnească cu sindicatele pentru a discuta despre modul cum putem coopera pentru a face astfel încât sistemul de remunerare al NHS să fie mai echitabil”, potrivit unui purtător de cuvânt.