Grevă generală în Grecia. Sindicatele cer „salarii demne” în fața creșterii prețurilor
O grevă la nivel național a angajaților din sectorul public și privat pare să paralizeze Grecia miercuri, deoarece guvernul pro-business al prim-ministrului, Kyriakos Mitsotakis, este supus unei presiuni sporite pentru a face față crizelor care înrăutățesc costul vieții, potrivit theguardian.
Sindicatele care cer „salarii demne” în fața creșterii costurilor pentru consumatori și a inegalității în creștere au promis că greva de 24 de ore va aduce țara în impas, cu mitinguri de protest planificate în orașele din întreaga țară.
Birourile guvernamentale, școlile, spitalele și transportul public, inclusiv serviciile de tren și feribotul insular, sunt de așteptat să fie afectate de acțiuni industriale, care au început marți cu angajații instituțiilor media de stat și private.
Liderii sindicali au acuzat administrația de centru-dreapta că nu a reușit să abordeze escaladarea inflației și susțin că creșterea costului vieții a afectat nivelul de trai până la punctul în care multora le este greu să supraviețuiască.
„Costul vieții este vertiginos, iar salariile noastre sunt la un nivel scăzut, în timp ce costurile ridicate ale locuințelor i-au lăsat pe tineri într-o poziție tragică”, a declarat Yannis Panagopoulos, care conduce principalul sindicat din sectorul privat, GSEE.
Ca și alte grupuri de muncă, GSEE a acuzat guvernul că „refuză să ia orice măsuri semnificative care ar asigura lucrătorilor condiții demne de viață”.
Grecii cu venituri mici sunt forțați să se descurce cu un salariu minim de mai puțin de 900 de euro (750 de lire sterline) pe lună într-o țară în care prețurile cu amănuntul, telecomunicațiile și energia sunt unele dintre cele mai ridicate din Europa.
Opoziția de stânga a susținut adesea că cei mai puțin privilegiați sunt obligați să plătească „prețuri britanice la salariile bulgare”.
Mitsotakis s-a angajat recent să mărească salariul minim la 950 de euro, dar cu costurile locuințelor tot în creștere, s-a confruntat cu critici că pur și simplu nu este suficient într-o societate în care diferența dintre bogați și săraci a crescut în ultimii ani.
Greva generală vine în contrast puternic cu progresul economic pe care l-a făcut Grecia de la ieșirea dintr-o criză a datoriilor, care aproape a făcut-o să iasă din zona euro în urmă cu un deceniu.
Națiunea a înregistrat una dintre cele mai mari rate de creștere din Europa, UE prezicând că economia Greciei va crește cu 2,1% în 2024, puțin sub prognoza de 2,3% a FMI, dar mai mare decât creșterea generală slabă de 0,8% prevăzută de organizația cu sediul la Washington pentru zona euro în ansamblu.
Şomajul a scăzut în mod similar de la un nivel maxim de aproape 30% la 8,3%, cel mai scăzut din ultimii 20 de ani. Redresarea a fost accelerată de turismul record, care reprezintă mai mult de 20% din PIB și unul din cinci locuri de muncă.