Greta Thunberg, protest împotriva centralelor eoliene construite pe teritoriile indigenilor Sami

Greta Thunberg, protest împotriva centralelor eoliene construite pe teritoriile indigenilor Sami
Sursa foto: Facebook / Greta Thunberg

Greta Thunberg și alți zeci de activiști au blocat, luni, 27 februarie, intrările din clădirea ministerului energiei norvegian, ca formă de protest față de centralele eoliene care au fost construite pe un teritoriu care aparținea, în mod tradițional, crescătorilor indigeni de reni din populațiile Sami.

Greta Thunberg și alți activiști au blocat intrările în clădirea ministerului energiei norvegian

Tranziția spre energie verde nu se poate face cu nerespectarea drepturilor populațiilor indigene, potrivit Gretei Thunberg, activistă pentru încheierea dependenței de carbon.

„Drepturile indigenilor și drepturile omului trebuie să meargă împreună cu protejarea mediului și cu acțiunile împotriva schimbărilor climatice. Aceste lucruri nu se pot face ignorând drepturi pentru că, atunci, nu mai este dreptate climatică”, a declarat Thunberg pentru Reuters.

După un an și jumătate de la instalarea turbinelor eoliene, acestea au rămas încă operaționale. Crescătorii de reni din Norvegia spun că sunetele și felul în care arată uriașele turbine le sperie animalele și perturbă tradiții vechi de mii de ani.

„Suntem aici să cerem ca aceste turbine să fie demolate și ca drepturile noastre să fie respectate”, a declarat Ella Marie Haetta Isaksen, cântăreață, actriță și activistă Sami.

„Înțelegem că acest caz este o povară pentru crescătorii de reni. Ministerul va face tot ce este posibil pentru a rezolva cazul și nu va irosi timp”, a spus Terje Aasland, ministrul norvegian al energiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)