Grecii cheltuiesc anual cu 40 de miliarde de euro mai mult decât declară ca venituri / Soluțiile propuse de Guvernatorul Băncii Greciei împotriva evaziunii fiscale

Grecii cheltuiesc anual cu 40 de miliarde de euro mai mult decât declară ca venituri / Soluțiile propuse de Guvernatorul Băncii Greciei împotriva evaziunii fiscale

Guvernatorul Băncii Greciei, Yannis Stournaras, a dezvăluit că grecii cheltuiesc anual cu 40 de miliarde de euro mai mult decât declară ca venituri, subliniind dimensiunea economiei gri și evaziunii fiscale. Această discrepanță reflectă un indicator semnificativ al problemei fiscale din țară, arătând că economia gri reprezintă aproximativ 20,9% din PIB în 2021, potrivit Kathimerini, citat de G4Media.ro.

Dimensiunea economiei gri și evaziunea fiscală în Grecia

În perioada 2015-2021, discrepanța dintre cheltuieli și venituri în Grecia a variat între 36 și 49 miliarde de euro. Aproximativ 70% dintre contribuabilii care desfășoară activități comerciale sau independente declară venituri anuale sub 10.000 de euro, și 37% dintre contribuabilii persoane fizice declară venituri de până la 5.000 de euro.

Faptul că persoanele care desfășoară activități independente și întreprinderile foarte mici își ascund veniturile în mod disproporționat nu este specific Greciei, ci se întâmplă în aproape toate țările, a declarat Stournaras.

Eforturi de combatere a evaziunii fiscale

Guvernatorul Stournaras a propus șase măsuri pentru a combate evaziunea fiscală:

  1. Extinderea tranzacțiilor electronice pentru a acoperi mai multe activități economice.
  2. Oferirea de stimulente pentru plățile cu carduri de credit sau de debit și prin intermediul sistemului bancar.
  3. Acordarea de scutiri fiscale pentru cei care dezvăluie tranzacții nedeclarate, în special în sectoarele cu niveluri ridicate de evaziune fiscală.
  4. Modernizarea continuă a sistemelor de monitorizare a tranzacțiilor electronice de către Autoritatea Publică de Venituri.
  5. Asigurarea unui regim fiscal stabil și simplificat.
  6. Intensificarea eforturilor de creare a unei culturi a responsabilității față de venituri.

Aceste măsuri ar putea contribui la reducerea economiei gri și a evaziunii fiscale în Grecia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`