Grecia și Turcia ar putea provoca primul război între state membre NATO
Grecia și Turcia sunt doi dintre cei mai vechi membri ai NATO, s-au unit în 1952, dar relația lor și tensiunile dintre ele preced alianța. În ultimii ani, legăturile dintre Atena și Ankara s-au deteriorat până la punctul în care unii cred că ar putea izbucni un război, scrie businessinsider.
Tensiuni fără precedent între Turcia și Grecia
Țările ocupă un teritoriu important din punct de vedere strategic în sud-estul Europei și activează două dintre cele mai mari armate ale NATO, ceea ce face ca miza unui potențial conflict să fie mult mai mare.
Din cauza tensiunilor persistente cu Turcia, Grecia a fost unul dintre puținii membri NATO care a menținut cheltuielile de apărare peste obiectivul alianței de 2% din PIB. Cheltuielile Greciei pentru apărare în 2022 au fost cele mai mari din alianță ca pondere din PIB.
Deși o mare parte din cheltuielile pentru apărare ale Greciei au fost în mod tradițional destinate costurilor cu personalul, achizițiile semnificative de echipamente au făcut-o, de asemenea, unul dintre cei mai mari cheltuitori ai alianței.
Grecia pune un accent puternic pe forțele sale aeriene și pe flota navală în special.
Din 2020, a achiziționat 24 de avioane Rafale de fabricație franceză, avioane de luptă multirol din generația 4,5 care sunt considerate foarte capabile și superioare tehnologic oricărei aeronave turcești. Atena modernizează, de asemenea, 84 dintre avioanele F-16 la cea mai recentă configurație Viper și a solicitat să se alăture programului F-35.
Grecia intenționează să cumpere șapte elicoptere de război antisubmarin MH-60R și a instalat o versiune a Domului de Fier al Israelului peste insulele sale din estul Mării Egee. Sistemul este adaptat pentru a contracara flota mare de drone a Turciei.
Pe frontul naval, Grecia a achiziționat trei fregate FDI HN din Franța cu opțiunea pentru o a patra. De asemenea, se află în etapele finale ale selectării a încă patru corvete pentru marina sa deja considerabilă.
Grecia deține cea mai mare forță de tancuri dintre membrii europeni ai NATO – deși o parte sunt modele mai vechi – și are una dintre cele mai mari forțe de artilerie de pe continent.
Turcia, pe de altă parte, are a doua cea mai mare forță militară și a doua cea mai mare forță de tancuri și artilerie din NATO, după SUA.
Forțele aeriene turcești sunt comparabile cu cele ale Greciei, dar sunt în urmă din cauza expulzării Ankarei din programul F-35, a suspendării SUA asupra cererii Turciei de modernizare a F-16 și a demiterii a sute de piloți turci în urma unei tentative de lovitură de stat din 2016. .
Cu toate acestea, industria de drone din Turcia și aeronavele pe care le produce sunt printre cele mai bune din NATO. Dronele TB-2 Bayraktar fabricate în Turcia au primit o atenție semnificativă pentru rolul lor în războiul din Ucraina.
Turcia are, de asemenea, una dintre cele mai mari marine ale NATO, cu un număr considerabil de nave de luptă și o mare flotă de debarcare. Ankara intenționează să-și consolideze flota cu cel puțin patru și până la șapte fregate de război antiaerien, care vor înlocui navele mai vechi.