Grecia scapă pentru moment de faliment. Parlamentul a adoptat planul de austeritate
Parlamentul din Grecia a adoptat, miercuri, noul plan de austeritate pe 5 ani propus de premierul elen George Papandreou. De aprobarea acestuia depinde furnizarea următoarei tranşe de împrumut, de 12 miliarde de euro, de către Uniunea Europeană şi FMI. În lipsa fondurilor, Grecia ar fi intrat în incapacitate de plată în doar câteva săptămâni.
Miniştrii de Finanţe din zona euro, care se întâlnesc duminică la Bruxelles, urmează, cel mai probabil, să aprobe furnizarea următoarei tranşe de împrumut, iar FMI va face acelaşi lucru pe 5 iulie. Atenţia se va concentra apoi pe aprobarea unui al doilea program de susţinere a Greciei, pe termen lung, cu o valoare aproximativ egală cu cea a planului convenit anul trecut, de 110 miliarde de euro.
Înainte de vot, premierul elen declara că va face tot ce îi stă în putinţă „pentru evitarea intrării Greciei în incapacitate de plată”. „Acum nu este momentul să dăm înapoi”, a spus Papandreou, adăugând că „nu există un plan B” pentru salvarea ţării.
Guvernul Papandreou este susţinut în Parlament de o majoritate de 155 din cele 300 de voturi.
Planul de austeritate, adoptat cu 155 de voturi
Planul de austeritate a fost adoptat cu 155 de voturi „pentru”, în timp ce 138 de parlamentari au votat „împotrivă”. Practic, toți parlamentarii ce aparțin Guvernului Papandreou au votat „pentru” și au înclinat astfel balanța către evitarea unui faliment dezastruos al statului elen.
Proiectul de austeritate prevede economii de 28,4 miliarde de euro și privatizări masive ce ar urma să aducă circa 50 de miliarde de euro pentru Grecia.
Proteste violente la Atena
În timp ce parlamentarii votau planul de austeritate, cetăţenii greci protestau violent pe străzile din Atena. Manifestanţii au spart marmura din piaţa Syntagma pentru a-şi face proiectile pe care să le arunce către poliţişti, în timp ce alţii au aruncat pietre, bâte şi cocktailuri Molotov, ca răspuns la grenadele cu gaze lacrimogene ale forţelor de ordine.
Situația economică dificilă din Grecia a dat naștere unei serii de greve și proteste ce au avut loc pe tot decursul ultimului an. În timp ce politicienii se pregăteau să voteze, o parte a protestatarilor se luptau cu forțele de ordine iar o altă parte participa la o grevă de două zile împotriva planului guvernamental de mărire a taxelor și reducere a costurilor bugetare.