Grecia a pus sub carantină o tabară de refugiați dinRitsona, după ce20 de migranți au fosttestați pozitiv pentru COVID-19.
Tabăra careadăpostește mai bine de 2300 de persoane a fost plasată sub pază pentru a restricționa deplasările.
Autoritățile au cerut ca migranți să fie testați după ce o femeie, care provenea din acest așezământa fost diagnosticatăcu COVID-19, săptămâna trecută, când a născut într-un spital din apropiere.Medicii au constatat că nici unul dintre cei testați nu prezenta simptome specifice coronavirusului.
Ministerul Sănătății a cerut să fie testați cât mai mulți locuitori din tabără pentru a stabili cât de gravă este situația.
Organizatia Internationala pentru Migrație va continua să supravegheze zonași în timpul carantinei, încercândsă protejeze situl situat la aproximativ 70 kmAtena.
Un purtător de cuvânt al organizațieia declarat că vor începe să distribuie alimente și produsede igienă locuitorilor taberei și vor asiguraaccesul la medicamente.
Tot mai multeONG-uri, doctori și cadrele universitare cer UniuniiEuropeanesă evacueze taberele de refugiați în special odată cu izbucnireapandemiei de coronavirus, pentru că mii de persoanetrăiesc în condițiimizere și supraaglomerare, ceea ce reprezintă un pericol uriaș.
„Refugiații din tabere sunt expuși unui risc ridicat de a contacta boli infecțioase din cauza aglomerării, condițiilor de trai și de igienă precare „, a declarat Bozorgmehr, care se numără printre cadrele universitare care cer evacuarea unei tabere supraaglomerată de pe insula Lesbos.
Un focar deCOVID-19într-o tabără, cacele de pe insulele grecești, este o amenințare pentru sănătatea publică, deoarece în aceste contexte nu sunt posibile măsuri de distanțare socială și carantină.
Primul caz al COVID-19 dininsula Lesbos, a fost confirmat în urmă cu trei săptămâni, la uncetățean grec.
Nu există cazuri confirmate în Moria, care găzduiește aproape 20,000 de persoane într-un spațiu proiectat pentru puțin sub 3,000.
Ca răspuns la cererile de decongestionarea taberelor, Ministerul pentru Migrației din Grecia a răspuns cu o serie demăsuri preventive.
Printre acestea se numără carantina în tabere, în timp cedoar 100 de persoane pe oră au permisiunea de a pleca, doar dacă au un formular în care se explică motivul pentru care sunt refugiați și acte de identitate.
Taberele continentale precum Ritsona au fost supuse unor măsuri de carantinăîn conformitate cu restul populației țării.
Distanțarea socială rămâne o adevărată provocare în taberele de migranți din lume.
Katerina Sakellaropoulou, noua preşedintă a Greciei de pe data de 13 martie, a decis să doneze jumătate din salariul său, timp de două luni, în contextul pandemiei decoronavirus, pentru a sprijini lupta împotriva nouluicoronavirus.
Premierul grec a cerut membrilor guvernului, dar și parlamentarilor majorităţii sale de dreapta să facă același gest.
Și partidul de opoziţie Syriza pare să îmbrățiseze ideea, declarând că această contribuţie ar trebuie să fie „obligatorie, nu opţională, deoarece angajaţii care îşi pierd jumătate din salariu nu au de ales”.
„Suntem cu toţii egali în faţa ameninţării sanitare. Însă pentru a o combate, fiecare trebuie să participe, după forţele proprii”, a declaratKyriakos Mitsotakis.
Până vineri, Grecia a confirmat 1544de cazuri de virus și un total de 53de decese.