Grecia introduce săptămâna de muncă de șase zile: Guvernul pro-business vrea creștere economică

Grecia introduce săptămâna de muncă de șase zile: Guvernul pro-business vrea creștere economică
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Guvernul pro-business spune că este necesară măsura săptămânii de muncă de șase zile din cauza populației în scădere și a penuriei de muncitori calificați.

Opoziția acuză guvernul că vrea să producă mai mult profit pentru patroni

Companiile din țările din întreaga lume încearcă să aplice ideea de a implementa săptămâni de lucru mai scurte, dar în Grecia angajaților li s-a spus că, de acum înainte, pot pune o a șasea zi de muncă la socoteală într-un pas care vizează turboalimentarea productivității.

După ce a depășit alți europeni în ceea ce privește creșterea economică, națiunea aflată odată în centrul celei mai grave crize financiare a continentului a depășit din nou tendința, introducând o săptămână de lucru de 48 de ore. Măsura, calificată drept „barbară” de către sindicate, intră în vigoare de luni.

„Nu are niciun sens”, a spus Akis Sotiropoulos, membru al comitetului executiv al sindicatului funcționarilor publici Adedy. „Când aproape orice altă țară civilizată adoptă o săptămână de muncă de patru zile, Grecia decide să meargă în altă direcție.”

Guvernul pro-business al prim-ministrului, Kyriakos Mitsotakis, spune că inițiativa a fost necesară din cauza pericolelor duble ale unei populații în scădere și penurieie de muncitori calificați.

Înainte de a anunța legea – parte a unui set mai larg de legi ale muncii adoptate anul trecut – Mitsotakis a descris schimbarea demografică proiectată drept o „bombă cu ceas”.

Într-un exod fără precedent, se estimează că aproximativ 500.000 de greci, în mare parte tineri educați, au emigrat de la izbucnirea crizei datoriilor care ține de aproape un deceniu.

În realitate, măsura va goni și mai mulți tineri din țară

Schema de muncă timp de șase zile, spun oficialii, se va aplica numai întreprinderilor private care oferă servicii non-stop. În cadrul săptămânii de lucru extinse, personalul din industrii și fabrici selectate va avea opțiunea de a lucra două ore suplimentare pe zi sau o tură suplimentară de opt ore, recompensată cu o taxă suplimentară de 40% adăugată la salariul zilnic.

Oricare dintre alegeri, susține guvernul de centru-dreapta, va remedia problema ca angajații să nu fie plătiți pentru orele suplimentare, abordând totodată problema generalizată a muncii nedeclarate.

„Nucleul acestei legislații este prietenos pentru lucrători, este profund orientat spre creștere”, a spus Mitsotakis înainte ca parlamentul grec să aprobe legea. „Și aduce Grecia în concordanță cu restul Europei”.

Dar reacția a fost vehementă. Într-o țară cu aproape nicio tradiție de inspecții la locul de muncă, criticii susțin că reforma le permite angajatorilor să dicteze dacă este necesară o a șasea zi de muncă.

Pentru cei care se opun acestei legi, care au ieșit deja în stradă în semn de protest, reforma erodează protecțiile legale și atacă drepturile lucrătorilor.

„Această lege a fost adoptată de un guvern angajat din punct de vedere ideologic să genereze profituri tot mai mari pentru capital”, a spus Sotiropoulos. „O productivitate mai bună vine cu condiții de muncă mai bune, o calitate mai bună a vieții [pentru angajați] și asta, știm acum, înseamnă mai puține ore de muncă, nu mai multe.”

Angajatorii nu vor mai fi astfel nevoiți să angajeze mai mult personal

Măsura, a spus el, a fost posibilă parțial deoarece sindicatele și-au văzut puterea scăzând ca urmare a măsurilor de austeritate din Atena afectată de datorii în schimbul fondurilor de salvare în timpul crizei financiare a țării.

Sindicatele susțin de mult că orele suplimentare le permit angajatorilor să se abțină de la angajarea unui personal mai numeros.

Programele testate pe săptămână de patru zile au arătat în mod repetat niveluri crescute de productivitate, cercetătorii atribuind rezultatul nivelurilor îmbunătățite de concentrare. În 2022, Belgia le-a acordat angajaților dreptul legal de a-și împărți săptămâna de lucru pe patru zile în loc de cinci, iar scheme-pilot au fost realizate în țări precum Regatul Unit, Germania, Japonia, Africa de Sud și Canada.

Grecii au deja cele mai multe ore de muncă din Europa, în medie 41 de ore pe săptămână, potrivit agenției de statistică a UE, Eurostat, deși sondajele au demonstrat, de asemenea, că sunt plătiți mult mai puțin.

Opoziţia de stânga a condamnat frecvent „salariile bulgare într-o ţară cu preţuri britanice”, susţinând că fenomenul nu a făcut decât să exacerbeze exodul tinerilor.

Oamenii cu pensii, care au fost, de asemenea, încurajați să lucreze în temeiul legislației, au intervenit în dezbatere.
„Ceea ce spune guvernul în esență este „du-te și lucrează mai mult, vom închide ochii chiar dacă ești pensionar”, a spus Grigoris Kalomoiris, care conduce sindicatul profesorilor pensionari (Pesek).

Știe că majoritatea grecilor, cu un salariu mediu lunar de 900 de euro, pot supraviețui doar până pe data de 20 a lunii. Această ultimă măsură barbară nu va rezolva problema fundamentală a penuriei de forță de muncă și mulți dintre noi considerăm că este foarte nedrept față de tinerii greci șomeri care s-ar putea să nu aibă niciodată un loc de muncă.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`