Grecia, în carantină totală până pe 1 decembrie. Populația nemulțumită pregătește proteste
În încercarea de a opri răspândirea virusului COVID-19, autoritățile elene au luat o decizie radicală – Grecia intră din nou în carantină totală, pentru o perioadă de trei săptămâni, până pe data de 1 decembrie, scrie politico.eu
Grecia, în lockdown până pe 1 decembrie
Până la acea dată, țara este complet închisă. Școlile își vor desfășura activitatea în online, munca se va face de acasă, acolo unde este posibil, iar magazinele non-alimentare se vor închide.
Singurele unități care rămân deschise sunt farmaciile și marile lanțuri de hypermarketuri, anunță autoritățile.
Grecii contest aceste restricții și spun că autoritățile s-au grăbit, temându-se că economia țării va intra într-un declin considerabil. În paralel, tinerii deja se organizează pe rețelele sociale pentru a declanșa ample proteste împotriva guvernanților.
Restricții dure în Grecia pe fondul pandemiei
La începutul lunii, autoritățile elene impuneau o blocare parțială în Grecia. Barurile și restaurantele din zonele cu risc ridicat au fost închise, iar utilizarea măștilor de față a devenit obligatorie la nivel național.
Cinematografele, sălile de sport, teatrele și muzeele s-au închis, în vreme ce școlile, băncile și magazinele cu amănuntul au rămas deschise.
De asemenea, a fost impusă și o resticție de circulație cu acoperire de la miezul nopții la 5 dimineața la nivel national.
Planul guvernamental de o lună, anunțat de premierul Kyriakos Mitsotakis, împărțea efectiv țara în două zone față de cele patru actuale – punând regiunile la nivelul de risc trei și patru într-o singură zonă și grupând nivelurile unu și doi în care infecțiile sunt încă scăzute.
„Din păcate, coronavirusul știe să treacă prin crăpăturile neglijenței câtorva, ceea ce subminează efortul multora. Și vremea bună încetează să mai fie aliatul nostru, întrucât în curând vom petrece tot mai mult timp în interior. De aceea trebuie să acționăm acum. Acum. Înainte ca unitățile de terapie intensivă să fie copleșite sub greutatea vieților puse în pericol. Trebuie să acționăm unde avem capacitatea de a detecta și urmări cazurile ”, anunța încă de pe atunci premierul, potrivit greece.greekreporter.com.
Raed Arafat, despre un eventual lockdown în România
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență,Raed Arafat, a explicat vineri, peB1 TV,noile măsurice vor intra în vigoare începând de luni pe teritoriul României. Întrebat și de posibilitatea unuilockdownla nivel national, acesta a spus că autoritățile vor face o reevaluare a restricțiilor abia după ce vor vedea efectele regulilor deja adoptate.
„Dacă nu vom avea un impact serios cu aceste măsuri, vom avea o reevaluare. Asta scrie în Hotărârea de Guvern și cred și în Hotărârea CNSU. Dacă se va decidecă mai e nevoie de măsuri și care sunt ele, vom vedea atunci. Dar se va face o reevaluare.
Poate unele măsuri nu au fost eficiente sau nu sunt necesare. Impact serios înseamnă, conform colegilor epidemiologici,să scădem la o incidență cel puțin o treaptă sub incidența de la care a pornit. Acum suntem în foarte multe locuri la 3, să coborâm la 1,5 la mie. Trebuie să coborâm sub 3 la mie. Dar asta e o evaluare generală care se face. E o ipoteză.
Dacă nu scade suficient, atunci înseamnă că măsurile nu sunt suficiente și e risc de creștere mai departe. Se pot propune alte categorii de măsuri, nu neapăratlockdown. Sunt și alte măsuri ce pot luate asupra altor activități. Noi continuăm să luăm măsuri și local. Măsurile decarantinare nu sunt desființate. Dacă în unele zone se crește foarte mult și DSP ajunge la punctajul de peste 60 în metodologia sa, se poate impune și acumcarantinarea zonei. Deci se pot lua măsuri suplimentare în zone afectate mai grav”, a punctatRaed Arafat.