CORONAVIRUS | Grecia ar putea reveni ”la normalitate” în luna mai
Grecia este una dintre cel mai puțin afectate țări europene de către pandemia de coronavirus. Potrivit celor mai recente date, doar 1755 de cazuri de COVID-19 au fost raportate, și 79 de decese. Mai mult, din cele 1,407 de cazuri active, doar 90 sunt în stare critică.
Astfel, potrivit lui Stelios Petsas, purtător de cuvânt al Guvernului, țara și-ar putea reveni din această criză chiar luna viitoare.
„Rămânând acasă în aprilie, vom putea să ne bucurăm mai bine de primele rezultate ale comportamentului nostru responsabil. Intrăm într-o fază critică împotriva acestui război nedeclarat împotriva pandemiei. Luna aprilie va fi o lună dificilă”, a declarat acesta.
Petsas speră la o „întoarcere la normalitate” cât de curând, dar care se poate realiza, subliniază el, cu condiția „ să nu se comită erori care ar putea compromite ceea ce am construit de la începutul acestei pandemii”.
Grecia dispune de un sistem de sănătate slăbit de un deceniu de criză financiară, fapt ce i-ar fi fatal dacă numărul îmbolnăvirilor ar scăpa de sub control.
Grecia a pus sub carantină o tabară de refugiați dinRitsona
Locul adăpostește mai bine de 2300 de persoane, după ce20 de migranți au fosttestați pozitiv pentru COVID-19.
Organizatia Internationala pentru Migrație va continua să supravegheze zonași în timpul carantinei, încercândsă protejeze situl situat la aproximativ 70 kmAtena, deoarece specialiștii se tem că taberele insalubre ar putea deveni adevărate incubatoare pentru COVID-19.
„Refugiații din tabere sunt expuși unui risc ridicat de a contacta boli infecțioase din cauza aglomerării, condițiilor de trai și de igienă precare „, a declarat un official.
Primele măsuri pe teritoriul grecesc au fost luate încă de la semnalarea primului deces, din 12 martie. De atunci, şcoli, site-uri arheologice, muzee, cafenele, baruri şi hoteluri au fost închise treptat, iar o izolare generală a fost impusă la 22 martie – prelungită în acest weekend până la 27 aprilie.
Astfel, bisericile vor rămâne închise pe toată durata sărbătorilor de Paște, după cum a anunțat Sfântul Sinod, organul suprem al Bisericii Ortodoxe a Greciei, asigurându-i totodată pe credincioși că vor„transmite Sfânta Liturghie folosind mijloacele oferite de noile tehnologii”. Totuși, oamenii pot merge în lăcașurile de cult doar pentru „rugăciune individuală”.
Biserica Ortodoxă a Greciei a donat 150.000 de euro
Sfântul Sinod a luat această decizie pentru a veni în ajutorul sistemului de sănătate, gest pe care îl va face și fiecare membru al organului ecleziastic, care va dona în același scop o parte din salariu.
Și Katerina Sakellaropoulou, noua preşedintă a Greciei de pe data de 13 martie, a decis să doneze jumătate din salariul său, timp de două luni, pentru a sprijini lupta împotriva nouluicoronavirus.
Și partidul de opoziţie Syriza pare să îmbrățiseze ideea, declarând că această contribuţie ar trebuie să fie „obligatorie, nu opţională, deoarece angajaţii care îşi pierd jumătate din salariu nu au de ales”.
„Suntem cu toţii egali în faţa ameninţării sanitare. Însă pentru a o combate, fiecare trebuie să participe, după forţele proprii”, a declaratKyriakos Mitsotakis.