Grâul din Bulgaria va fi mult mai scump decât anul trecut din cauza prețurilor mari la îngrășăminte, influențate de costul gazelor naturale

Publicat: 07 06. 2022, 09:51
Sursă foto: Pixabay

Un nou val de scumpiri ar putea avea loc în această vară din cauza prețului în creștere la cereale. Grâul din Bulgaria din noua recoltă va fi mult mai scump decât anul trecut din cauza prețurilor mari la îngrășăminte, influențate de costul gazelor naturale, scrie dnevnik.

Prețul grâului în Bulgaria ar urma să crească

Pprețul pâinii a crescut deja cu cel puțin 50% la nivel global. Scumpirea din Bulgaria vine din cauza costului îngrășămintelor, carburanților și a forței de muncă, ale căror prețuri au crescut mult din cauza prețului gazelor naturale.

Fiecare producător a fertilizat în funcție de posibilitățile sale. În unele zone este fertilizat, în altele – nu suficient, dar ulterior acest lucru va afecta randamentul pe hectar. Cei care nu au fertilizat vor avea recolte mai mici și vor fi mai vulnerabili în această criză.

Din cauza creșterii prețului gazului, producătorii cumpără îngrășăminte de 4-5 ori mai scumpe, preparatele pentru protecția plantelor pentru un an s-au scumpit cu circa 40%, tot cu atât au crescut și salariile în acest segment al agriculturii, arată Kostadinov.

„Prețul acesteia este influențat de datele anunțate de Organizația Mondială a Cerealelor, de cotațiile bursiere, dar prețul cu siguranță nu va fi același cu cel de anul trecut”, a subliniat Kostadinov. El amintește că achiziția primelor cantități vara trecută a început de la 300 de leva pe tonă, iar acum există deja oferte „verzi” (vânzări înainte de recoltare – n.red.) pentru 750-780 de leva pe tonă.

Seceta afectează și ea peisajul sumbru cu prețurile. Acest lucru este valabil mai ales pentru nord-vestul Bulgariei, unde în urmă cu doar o săptămână au căzut primele ploi de la ultima fertilizare. De aceea și multe culturi de grâu s-au uscat deja – într-un moment în care intră în faza de coacere. „Nu vor fi îndeplinite așteptările privind recolta de anul trecut”, a spus Kostadinov.

România se așteaptă ca producția de cereale să fie mai mică în acest an din cauza condiițiilor meteo. Până la final de luna mai, suprafețele însămânțate cu principalele cereale și uleioase sunt asemănătoare cu cele de anul trecut, însă randamentele la hectar vor fi mai mici. România ar putea produce anul acesta cu 1,4 milioane de tone de cereale ( grâu, porumb, orz) mai puțin decât anul trecut, scrie economica.net.

Producția de cereale ar urma să scadă în acest an

Deficitul substanțial de precipitații de la începutul primăverii, dar și temperaturile sub medie au afectat însă negativ culturile de iarnă, ceea ce i-a determinat pe specialiștii Comisiei Europene să revizuiască în scădere ultima prognoza.

Producția de grâu, porumb și orz a României s-ar putea cifra anul acesta la aproximativ 25,8 milioane de tone, cu 5,1% sub cea de anul trecut, ceea ce înseamnă un minus de 1,4 milioane de tone, potrivit calculelor Economica pe baza datelor Ministerului Agriculturii și a ultimei prognoze a Comisiei Europene.