Gl. (r) Virgil Bălăceanu: „Putin a vrut să arate că el a avut o propunere de armistițiu, ca un semn pentru eventuale discuții de pace, dar Kievul a refuzat” / Posibilele evoluții pe frontul din Ucraina în perioada următoare (VIDEO)
Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a declarat vineri, pentru B1 TV, că negocierile de pace între Ucraina și Rusia sunt încă departe deoarece obiectivele celor două state sunt antagonice. Acesta a mai susținut că armistițiul anunțat de Vladimir Putin de Crăciunul de rit vechi e o tactică a acestuia de a arăta lumii că el e deschis la discuții, dar ucrainenii nu. Bălăceanu a explicat și cum ar putea arăta frontul în perioada următoare.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.
Armistițiul anunțat de Putin, un joc de imagine
„E greu de stabilit în aceste condiții cine ar încălca și ce să încalce până la urmă, că nu s-a admis un armistițiu de ambele părți. Putin face un asemenea lucru cu trimitere directă către credințioșii ortodocși de rit vechi. Pe de altă parte, el vrea să demonstreze, și asta e retorica care vine de la Moscova, că, deși a avut o propunere de armistițiu ca un semn pentru eventuale discuții legate de pace, Ucraina a refuzat.
Pe de altă parte, 36 de ore, propunerea de armistițiu, nu e un timp suficient pentru o schimbare pe teren, pentru regrupări de forțe, pentru amplificarea ofensivei spre Bakhmut, obiectivul principal al rușilor în această etapă. Ca atare, cele 36 de ore nu vor aduce schimbări fundamentale în situația operativă.
Cred că în aceste 36 de ore nu vor mai avea aceeași intesitate loviturile și din punct de vedere a lovirii sistemului energetic – e principala țintă a infrastructurii critice din Ucraina și sunt lovituri pe tot teritoriul – și nici nu vom asista la o intensificare a acțiunilor de asalt asupra Bakhmutului”, a declarat generalul în rezervă.
Bălăceanu, despre posibilele evoluții pe frontul din Ucraina
„Vom vedea evoluția în perioada următoare, că ambele tabere au câte un obiectiv foarte important.
Din perspectiva ucrainenilor e cucerirea orașului Kreminna, și prin asta se deschid două direcții foarte importante spre Severodonețk și Lisichansk, ceea ce ar crea probleme deosebite forțelor rusești din punga Donasului.
Obiectivul rușilor e cucerirea Bakhumutului.
În funcție de cum evoluează cele două obiective vom vedea cine câștigă inițiativa. De exemplu, dacă Bakhmutul rezistă, și noi ne așteptăm să reziste, și ucrainenii cuceresc Kreminna, însemană că deja se conturează inițiativa din punct de vedere al acțiunilor ofensive și contraofensive ca fiind de partea ucrainenilor.
E foarte puțin probabil, însă, să asistăm la deshiderea unei noi direcții de contraofensivă. Probabil ucrainenii vor face acest lucru în primăvară pe direcția Zaporojie – Melitopol”, a mai explicat Virgil Bălăceanu, pentru B1 TV.
Generalul în rezervă a mai susținut că „suntem departe” de discuțiile de pace deoarece scopurile celor două părți aflate în conflict sunt „antagonice”.