Ghețarii elvețieni s-au topit în ultimii doi ani cât în intervalul 1960-1990 / Un an a ajuns să fie mai grav decât altul

Ghețarii elvețieni s-au topit în ultimii doi ani cât în intervalul 1960-1990 / Un an a ajuns să fie mai grav decât altul
Sursa foto: Freepik.com

În ultimii doi ani, ghețarii elvețieni s-au topit la fel de mult ca în perioada 1960-1990. De vină sunt schimbările climatice, conform unui studiu publicat joi, 28 septembrie, conform Le Figaro. Temperaturile ridicate din ultimii ani și lipsa zăpezii au făcut ca 10% din aceste capodopere să fie în pericol de dispariție.

Experții susțin că „Ghețarii elvețieni se topesc din ce în ce mai repede”.

În 2022, volumul ghețarilor elvețieni a scăzut cu 6%, fiind un an record. Alte patru procente din aceste capodopere s-au dus anul acesta.

Ghețarii elvețieni se topesc din ce în ce mai repede

„Este o combinație între o succesiune foarte proastă de fenomene meteorologice extreme și schimbările climatice”, motiv pentru care fenomenele extreme vor deveni tot mai probabile, susține Matthias Huss, conducătorul rețelei elvețiene de supraveghere galciologică.

„Dacă vom continua în ritmul în care am mers în ultimii ani – totul se mișcă și mai repede – fiecare an va fi un an rău. Și am văzut că clima s-a schimbat atât de mult în ultimii ani încât este foarte posibil să ne imaginăm această țară fără ghețari”, adaugă el.

„Toți ghețarii mici vor fi dispărut, iar ghețarii mari vor fi mult mai mici, dar va mai exista încă puțină gheață în regiunile cele mai înalte ale Alpilor și câțiva ghețari pe care îi vom putea arăta nepoților noștri”, subliniază omul de știință.

Anul trecut, și ghețarii din sudul și vestul Elveției s-au topit la fel de mult. În Valais și Engadine s-au topit câțiva metri de gheață la altitudinile de peste 3.200 de metri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Rezultate loto, 15 septembrie. A fost câștigat marele premiu la Joker
23:36 - Focuri de armă în apropierea lui Donald Trump, la două luni de la tentativa de asasinat din Pennsylvania. Republicanul este în siguranță, spune echipa de campanie
23:09 - Ștefan Pălărie: Avem nevoie de un Președinte al poporului. Elena Lasconi nu este un om din sistem cum sunt ceilalți candidați / E singurul candidat care nu va desemna un premier PSD (VIDEO)
22:56 - Gabriel Zetea: Cele mai importante sunt alegerile parlamentare / Cel mai potrivit pentru Palatul Cotroceni este Marcel Ciolacu (VIDEO)
22:35 - A murit Valentin Samungi, fost campion mondial cu naționala României
22:25 - Alina Gorghiu: La nivel de performanță economică, în mandatul premierului Nicolae Ciucă s-a stat mult mai bine decât în cel al lui Marcel Ciolacu / Temele economice, esențiale pentru PNL (VIDEO)
21:59 - Alina Gorghiu: Nu e sănătos să lăsăm PSD să aibă toată puterea. Sănătos este să lăsăm un Președinte de dreapta, care știe ce înseamnă instituțiile europene, care are o carieră temeinică, un om foarte echilibrat (VIDEO)
21:34 - Raed Arafat: Am făcut o manevră de forțe mai ales către Vaslui și Iași. Toată lumea este în alertă / O evaluare realistă a pagubelor, doar după ce se retrage apa. Ar putea face parte dintr-o solicitare de finanțare din partea Comisiei Europene (VIDEO)
21:20 - Alina Gorghiu, despre inundații: Este un moment de solidaritate, un moment în care trebuie să ajutăm. După ce trece impactul crizei climatice, va trebui să vedem unde a fost problema de-a lungul timpului (VIDEO)
20:55 - Radu Țincu, după lansarea cărții „Învinge dependența”: Depedența nu vizează doar drogurile. Ea se poate instala și în raport cu un obicei (VIDEO)