Ghețarii din Munții Himalaya au căzut pradă încălzirii globale, iar efectele acesteia au accelerat ritmul în care aceștia se topesc, potrivit unui studiu publicat în revista Scientific Reports, conform dpa, citat de către Agerpres.
De asemenea, ghețarii din această regiune se topesc „într-un ritm accelerat”, mult mai rapid decât orice altă regiune de pe glob, amenințând alimentarea cu apă a aproximativ 2 milioane de persoane.
„Descoperirile noastre arată în mod clar că ritmul în care gheţarii din Himalaya se reduc este de cel puţin zece ori mai rapid decât media de-a lungul secolelor trecute”, a declarat profesorul şi cercetătorul de la Universitatea din Leeds, Jonathan Carrivick
„Această accelerare a ritmului (topirii gheţarilor) a apărut doar în ultimele decenii şi coincide cu schimbările climatice provocate de om„, a mai spus el.
Începând cu anii ’40, ghețarii din Munții Himalaya au pierdut aproximativ 40% din suprafața lor. Aceștia asigură alimentarea cu apă a oamenilor care trăiesc în zonele montane şi în văile din apropierea fluviilor precum Gange, Indus şi Brahmaputra, şi multor altora.
„Acest studiu este doar cea mai recentă confirmare că acele schimbări se produc într-un ritm accelerat şi că vor avea un impact semnificativ asupra unor întregi naţiuni şi regiuni”, a declarat cercetătorul Simon Cook de la Universitatea din Dundee.
Creșterea temperaturii medii a suprafeței Pământului cu încă un grad Celsius va duce la ridicarea nivelului mărilor și a oceanelor cu 2,5 metri, din cauza topirii calotei glaciare, potrivit Science Alert.
Aceste creșteri devastatoare ale nivelului apelor sunt suficiente pentru a paraliza orașele de coastă, cum ar fi New York, Miami sau Mumbai și pentru a provoca migrația a sute de milioane de oameni.
Aceste schimbări ar trebui să aibă loc de-a lungul a sute până la mii de ani, însă din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră provocate de om, topirea ghețarilor va fi accelerată și se va produce în numai câteva decenii, arată un studiu publicat în revista Nature. Citește mai mult