Ghețarii din Munții Himalaya au căzut pradă încălzirii globale. Aproape două miliarde de oameni ar putea rămâne fără surse de apă

Publicat: 21 06. 2023, 13:15
Actualizat: 21 06. 2023, 13:17
Sursa Foto: Facebook/ Eco-Heroes of Environmental and Climate Change Actions

Ghețarii din Munții Himalaya au căzut pradă încălzirii globale, iar efectele acesteia au accelerat ritmul în care aceștia se topesc şi ameninţă aprovizionarea cu apă a aproape două miliarde de persoane, potrivit unui studiu recent.

Gheţarii din Himalaya se topesc într-un ritm fără precedent

Ghețarii din Hindu Kush Himalaya din Asia ar putea pierde până la 75% din volumul lor până la sfârșitul secolului din cauza încălzirii globale. Raportul, publicat de Centrul Internațional pentru Dezvoltare Integrată de Munte (ICIMOD), avertizează asupra pericolului iminent al inundațiilor catastrofale și al penuriei de apă.

În ciuda contribuției minime la încălzirea globală, populațiile care trăiesc în aceste regiuni montane sunt expuse unui risc crescut, notează Agerpres.

„Odată cu încălzirea globală, gheaţa se va topi, era previzibil. Însă ceea ce este neaşteptat şi foarte îngrijorător este viteza” cu care are loc acest fenomen, a transmis pentru AFP Philippus Wester, autorul principal al studiului.

Se pare că acești ghețari reprezintă o sursă crucială de apă pentru circa 240 de milioane de locuitori din regiunile muntoase, dar şi pentru alte 1,65 miliarde de persoane care trăiesc în văi, conform raportului.

Pe baza traiectoriilor actuale privind emisiile de CO2, gheţarii ar putea pierde până la 80% din volumul lor actual până la sfârşitul secolului, a estimat ICIMOD, o organizaţie interguvernamentală cu sediul în Nepal, având drept ţări membre state precum Afganistan, Bangladesh, Bhutan, China, India, Myanmar şi Pakistan.

De asemenea, gheţarii din Himalaya alimentează 10 dintre cele mai importante bazine fluviale ale lumii, inclusiv Gange, Ind, Fluviul Galben, Mekong şi Irrawaddy, şi furnizează direct sau indirect hrană, energie şi venituri pentru miliarde de oameni.

„Două miliarde de persoane din Asia depind de apa provenită de la gheţari şi zăpadă. Consecinţele pierderii acestei criosfere (zona îngheţată) sunt de neconceput”, a declarat Izabella Koziell, şef adjunct al ICIMOD.