EXCLUSIV // Gheorghe Mazurașu, românul care a ajuns deputat în Ucraina: ‘Trebuie să ridicăm nivelul de trai al cetățenilor și apoi să inițiem discuții cu etnicii români sau maghiari despre problema limbii’
EXCLUSIV ONLINE // În urma alegerilor legislative din Ucraina, desfășurate duminică, Gheorghe Mazurașu a devenit primul parlamentar de origine română ales din partea formațiunii politice a președintelui Vladimir Zelenskiy, “Sluga Poporului”.
Alegerile parlamentare din Ucraina au avut o miză majoră pentru românii din regiunea Cernăuţi care și-au ales propriul reprezentant în Rada Surpremă. Acest lucru a fost favorizat de faptul că în circumscripția electorală 203, cu centrul în orașul Noua Suliță, sunt incluse mai multe raioane cu majoritatea populaţiei vorbitori de limba română.
În acest context am discutat cu Gheorghe Mazurașu, după ce acesta a avut o întâlnire informală joi dimineața la Kiev cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy.
Gheorghe Mazurașu are 48 de ani și este de profesie jurnalist sportiv. A colaborat cu mai multe ziare și televiziuni ucrainene din Cernăuți iar în prezent administrează mai multe site-uri sportive.
Reporter: Cum a decurs întâlnirea cu președintele republicii Vladimir Zelenskiy și care a fost mesajul pe care acesta vi l-a adresat?
Gheorghe Mazurașu: “Am avut joi o întâlnire informală, premergătoare cu președintele Zelenskiy, pentru că nu am începutut efectiv mandatul de deputat. Am fost prezenți 254 de deputați. La întâlnire au participat președintele republicii și câțiva înalți oficiali. Președintele Zelenskiy ne-a felicitat. A spus că și pentru el a fost o surpriză, nu se aștepta la un număr atât de mare de deputați. Este o mare șansă pentru noi, având în vedere că cetățenii ne-au acordat o asemenea încredere și susținere transformate în voturi. Ne-au dat în mână puterea, fără să fie nevoie să vorbim, să negociem cu alte partide. Președintele Zelenskiy a dat niște mesaje puternice, potrivit cărora în Ucraina trebuie să se termine cu corupția”.
Reporter: Care sunt prioritățile pe care le aveți în vedere în calitate de reprezentant în Rada Supremă?
Gheorghe Mazurașu: “În alegeri am fost sprijinit de partidul ‘Sluga poporului’, care are în vedere programe mari pentru cetățeni. Nu e un secret faptul că la noi majoritatea cetățenilor trăiesc cam greu. Inclusive eu, în calitate de director al Centrului Regional ‘Sportul pentru Toți’ de abia îmi permit un nivel de trai minim împreună cu soția mea care lucrează la o grădiniță. Astfel, trebuie să avem grijă de cei trei copii ai noștri.
Echipa lui Zelenskiy are dorințe mari și planuri să facă în Ucraina schimbări radicale, astfel încât puterea de stat să fie într-adevăr pentru popor, pentru oameni simpli. Trebuie luptat cu corupția, de ridicat nivelul de trai și standardele sociale. Poporul ne-a dat un mandat important să realizăm aceste planuri. Prima dată în istoria Ucrainei la alegerile parlamentare un partid a făcut singur majoritate, și avem monocoaliție, fără să trebuiască să ne aliem cu alte partide sau alți deputați”.
Reporter: Cum ați decis să faceți pasul către lumea politică și să candidați la alegerile parlamentare?
Gheorghe Mazurașu: “După câștigarea alegerilor prezidențiale de către Zelenskiy, el a inițiat un proiect care se numea “liftul social”, lansat pe internet prin care invita oamenii să aplice și să devină în urma unor teste candidați. Eu nu aveam astfel de planuri. Nu mă gândeam că așa ceva poate fi posibil. Până acum m-am implicat voluntar în numeroase proiecte civice. Eu m-am numărat printre numeroasele persoane care l-au susținut pe Zelenskiy. În urma numeroaselor testări și interviuri cu psihologi și specialiști am fost selectata drept candidat și am reușit să mă număr printre cei 255 de deputați din Rada Supremă”.
Reporter: Cum s-a desfășurat campania electorală și care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat?
Gheorghe Mazurașu: “Au fost mulți candidați în circumscripția electorală 203. Mulți dintre ei nu s-au comportat cuviincios. Câțiva raspândeau minciuni cetățenilor, potrivit cărora nu sunt singurul candidat al lui Zelenskiy, ci că sunt mai mulți candidați sprijiniți de președinte, când de fapt ei candidau independent sau din pareta altor partide. Am aflat după alegeri,că în timpul campaniei umblau prin sate persoane și spuneau că eu vreau să închid școlile românești, ceea ce este o prostie. Chiar marți m-am întâlnit cu unii profesori carora le-am explicat ca acest lucru este o minciuna. Eu m-am ferit sa vorbesc de rău despre contarcandidații mei. Am încercat să nu mă implic în conflicte publice. Alți candidați au spus cetățenilor că eu nu vorbesc limba română. Eu consider limba română foarte frumoasă, m-am născut și trăiesc într-un sat românesc și am învățat în școală limba română.
Pe de altă parte au existat și contracandidați care s-au comportat exemplar! Ion Siminiuc și Ion Popescu m-au felicitat imediat după câștigarea alegerilor”.
Reporter: Ce spuneau oamenii în timpul campaniei electorale despre președintele Zelenskiy?
Gheorghe Mazurașu: “În satele românești oamenii vorbeau foarte cald despre președintele Zelenskiy. El este foarte iubit și considerat un om și un președinte cinstit. I-am transmis prin prietenul său, Yuriy Koriavchenkov, la rândul lui deputat, că la întrunirile din campanie mamele și bunicele spuneau multe cuvinte bune despre președintele Zelenskiy. Spuneau, de exemplu: ‘ este un băiat tare cinstit și bun, vrea să facă bine pentru popor, dar îl încurcă parlamentul și miniștrii vechi. De asta susținem partidul ‘Sluga poporului’ și candidații majoritari care să-l ajute pe Zelenskiy să facă rânduială în țară.’
Nu avem voie să răspundem la așa susținere populară altfel decât cu un mandat cinstit și cu slujirea în interesele Ucrainei și a cetățenilor, care merită să trăiască mai bine. Pentru asta noi trebuie să facem tot ce ne stă în putință. Dar cu peste 250 de deputați se poate și trebuie transformată Ucraina”.
Reporter: Avanâd în vedere faptul că ați câștigat alegerile într-o circumscripție locuită de mulți etnici români, aveți un mesaj pentru comunitatea romaneasca din Ucraina?
Gheorghe Mazurașu: “Eu am fost în foarte multe sate locuite de români și rar ne spuneau că este vreo problemă cu vorbirea limbii române. E important să se înțeleagă faptul că noi trăim acum în Ucraina, un stat pe care îl iubim. Cei care vor să lucreze în administrația publică și să ocupe funcții publice învață limba ucrainiană, în rest poți nici să o cunoști. Cand vorbeam în satele româneșiti din Ucraina îmi aduceam aminte și de România. E bine că în România sunt sate în care care locuiesc mulți ucrainieni. Când am vizitat România am observant că toate minoritățile se înțelegeau foarte bine. Toți discutau între ei pe românește. Acest lucru e pozitiv pentru că înseamnă că se înțeleg bine în statul român, păstrând totodată propria limbă și cultură”.
Reporter: Care este părereadumneavoastră despre legile privind Limba ucrainiană șic ea privind învățământul, legi care au stârnit îndelungi controverse?
Gheorghe Mazurașu: “Noi nu am vorbit în interiorul partidului despre aceasă temă. Pot să spun numai opinia mea. Mă gândesc că în general că nu e nimic strașnic în acele legi, adoptate într-un moment în care nu s-a dorit întărirea pozitiilor limbii ucrainiene, ci slăbirea noastră.
Când vorbeam în cadrul neoficial cu o parte din deputații proaspăt aleși, ne-am dat seama că pe locuitori îi interesează mai puțin problema acestor legi. Noi am stabilit că în primul rând este mult mai important ca noi să ridicăm nivelul de viață și apoi să inițiem niște discuții cu românii, cu maghiarii sau alte minorități. Dar în primul rând trebuie să ridicăm standardele de trai în Ucraina și să nu accentuăm tensiunile. Chiar și cei din satele românești care nu știu limba ucrainiană nu vor avea probleme dacă nu vor dori să ocupe funcții în adminsitrația publică”.