Germania va prelua președinția UE. Care sunt prioritățile Angelei Merkel

Germania va prelua președinția UE. Care sunt prioritățile Angelei Merkel
foto: Hepta.ro / DPA Images / Thierry Roge

Preşedintele Franței va avea, luni, o întâlnire cu cancelarul Angela Merkel, înainte ca Germania să preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, în data de 1 iulie.

Acest schimb se va face într-un context nemaiîntâlnit, în care blocul comunitar se confruntă cu epidemia de coronavirus, situație pe care cancelarul Germaniei intenționează să o controleze, scrie Jakarta Post.

Germania nu a mai deţinut preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene din 2007. Deși proiectele președinției cuprind Pactul Ecologic European (‘Green Deal’), problema migraţiei sau relaţiile cu China şi SUA, prioritar va fi contextul actual, și anume criza economică generată de noul coronavirus.

Angela Merkle: „UE confruntă cu „cea mai mare provocare din istoria sa”

Recent, cancelarul german a făcut apel la solidaritate și cooperare în cadrul Uniunii Europene, spunând că Europa trebuie să lucreze împreună, potrivit euronews.com.

„Pandemia de coronavirus a bulversat lumea noastră, la fel şi planurile preşedinţiei germane. Primele reflexe, inclusiv ale noastre, au fost mai degrabă naţionale şi nu întotdeauna europene. Europa are nevoie de noi, întrucât noi avem nevoie de Europa”, a declarat Angela Merkel, sperând să se ajungă la un acord între liderii europeni pentru un pachet de recuperare după criza COVID-19, în această vară.

În acest sens, există un fond de 750 de miliarde de euro, care include subvenții de 500 de miliarde de euro și împrumuturi acordate către statele membre.

„Neadoptarea planului de relansare va agrava toate problemele şi va alimenta populismul. Un şomaj foarte ridicat într-o ţară poate dezvolta o putere politică explozivă. Ameninţările pentru democraţie ar fi atunci mai mari”, a atenționat cancelarul.

Priorități pentru președinția Consiliului UE

De asemenea, cancelarul german a stabilit priorități pentru cele șase luni la președinția Consiliului UE.

Merkel a spus că a susținut o „tranzacție ecologică” și a dorit ca neutralitatea climatică a Europei să fie obligatorie până în 2050, precum și modificări ale obiectivelor prevăzute pentru 2030. De asemenea, a solicitat ca Europa să devină Europa suverană din punct de vedere tehnologic și digital.

Președinția Germaniei a Consiliului UE se va concentra, de asemenea, pe politica externă.

Merkel a spus că lumea are nevoie de „vocea puternică a Europei pentru protecția demnității umane, a democrației și a libertății”.

Aceasta include parteneriatul suplimentar cu țările africane și „dialogul deschis” privind statul de drept și protecția climei cu China.

Planul de relansare economică a UE

Fondul în valoare de 750 miliarde euro, mult contestat în ultima perioadă, va fi împărțit în 500 de miliarde de euro – granturi și 250 miliarde de euro – credite.Șefa Comisiei Europene a ajuns la aceste cifre după ce a combinat propunerile venite, pe de o parte, de laFranța și Germania, și pe de altă parte, de la Olanda, Danemarca și Austria.

În acest sens, Italia și Spania, țările europene cele mai afectate de pandemia deCOVID-19ar urma să primească, 153, respectiv 149 de miliarde de euro, sub formă de granturi și credite. Germania, țara care contribuie cu cei mai mulți bani la acest fond, va primi 185 de miliarde de euro, în timp ce Franța – 130 de miliarde. Polonia va încasa 64 de miliarde de euro, iar Ungaria va primi 15 miliarde de euro.

De asemenea, printre principalii beneficiari se numără și România.

Ursula von der Leyen a punctat că granturile vor fi alocate în baza unor criterii care vor fi stabilite de Comisia Europeană, în funcție de cât de mult a avut de suferit fiecare stat de pe urma pandemiei deCOVID-19.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`