Germania va intra în faza a doua a planului de urgență privind gazele naturale
Germania va intra joi în faza a doua a planului său de urgență în trei etape privind gazele naturale, au declarat surse pentru Reuters.
Faza a doua implică prețuri mai mari pentru a scădea cererea
Etapa de alarmă, planificată pentru situațiile în care guvernul consideră că există un risc ridicat de penurie de aprovizionare cu gaze pe termen lung, permite teoretic companiilor de utilități să transfere prețurile ridicate către clienți și să contribuie astfel la scăderea cererii.
Ministerul economiei nega miercuri faptul că Germania este pregătită să declare partea a doua a planului de urgență privind combustibilii. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck a respins miercuri un raport al ziarului Frankfurter Allgemeine, potrivit căruia guvernul federal va declara pe 8 iulie faza a doua din cele trei faze al planului său de urgență privind combustibilul.
Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat că raportul s-a bazat în primul rând pe neînțelegerea unei remarci făcute de ministrul sistemului economic, Robert Habeck, în cadrul unei adunări a comisiei parlamentare.
Ce înseamnă cele trei faze ale planului de urgență a Germaniei
Germania a declarat prima fază a planului de urgență în data de 30 martie, solicitând organizarea de conferințe ale echipelor de intervenție în caz de dezastru, formate din furnizori de energie, operatori și autorități, pentru a evalua starea de siguranță a energiei.
În cadrul celei de-a doua secțiuni de alertă, se anticipează că piața ar trebui totuși să facă față perturbărilor fără intervenția autorităților de pe piață.
În cea de-a treia fază a planului, guvernul federal ar urma să intervină în cazul unei perturbări majore a aprovizionării cu combustibil.
Livrările de combustibil rusesc către Germania s-au redus, deoarece Germania încearcă să își reducă dependența de aprovizionarea cu gaz, iar Rusia a redus la 40% din capacitate fluxurile prin intermediul conductei Nord Stream 1 către Germania. Moscova susține că sancțiunile occidentale împiedică reparațiile, iar Europa spune că este un pretext pentru a reduce fluxurile.