Germania se pregătește de o întrerupere totală a gazului rusesc: „Chiar dacă nu simțim încă, suntem în plină criză”

Publicat: 23 06. 2022, 11:48
Sursa Foto: Pixabay

Germania a ridicat nivelul de risc din planul său național de urgență privind gazele la al doilea cel mai mare nivel de „alarma”, în urma reducerilor abrupte ale aprovizionării din Rusia.

Alerta intensificată înăsprește monitorizarea pieței, iar unele centrale electrice pe cărbune vor fi reactivate, a anunțat joi Ministerul Economiei într-un comunicat. Guvernul a spus că va renunța la opțiunea de a adopta legislație care să permită companiilor energetice să transfere creșterile de costuri către case și întreprinderi.

„Va fi un drum stâncos pe care trebuie să îl parcurgem ca țară”, a spus ministrul Economiei, Robert Habeck. „Chiar dacă nu simțim încă, suntem într-o criză a gazelor.”

Cea mai mare economie a Europei se confruntă cu perspectiva fără precedent ca întreprinderile și consumatorii să rămână fără energie pe măsură ce președintele rus Vladimir Putin își comprimă treptat proviziile. Confruntarea a escaladat săptămâna trecută după tăierile abrupte ale principalei legături de gaz cu Germania.

Germania se pregătește de o întrerupere totală a gazelor rusești

Contractele futures au crescut cu 1,7% la 129,30 euro (136,62 dolari) pe megawat-oră în Amsterdam. Contractele au câștigat mai mult de 50% de când gigantul gazer de stat Gazprom PJSC a redus cu aproximativ 60% fluxurile de pe conducta cheie Nord Stream, scrie bloomberg.

Germania, care se bazează pe Rusia pentru mai mult de o treime din aprovizionarea cu gaz, a adoptat faza inițială de „avertizare timpurie” la sfârșitul lunii martie, când cererile Kremlinului de plată în ruble au determinat Germania să se pregătească pentru o posibilă întrerupere a aprovizionării. Al treilea și cel mai înalt nivel de „urgență” ar implica controlul statului asupra distribuției.

Habeck, care este și vice-cancelar, a declarat că mișcarea Rusiei de a reduce livrările de gaze prin conducta Nord Stream face aproape imposibilă asigurarea unor rezerve suficiente de gaz fără măsuri suplimentare. El a indicat că este îngrijorat de faptul că legătura Nord Stream ar putea să nu revină la capacitatea normală după o perioadă de întreținere de 10 zile care începe pe 11 iulie.

Cea mai recentă mișcare a guvernului vine în timp ce Germania se grăbește să umple instalațiile de stocare a gazului, care sunt în prezent pline cu aproximativ 58%. Companiile energetice au construit stocuri pentru a încerca să atingă un obiectiv mandatat de guvern de 90% capacitate până în noiembrie, pentru a ajuta națiunea să treacă iarna.

Germania intră în  recesiune dacă aprovizionarea cu gaze rusești se oprește complet, a avertizat marți un organism din industrie, iar Italia a spus că va lua în considerare acordarea de sprijin financiar pentru a ajuta companiile să reînnoiască depozitul de gaz pentru a evita o criză mai profundă în timpul iernii.

Germania, la un pas de recesiune

Statele Uniunii Europene de la Marea Baltică în nord până la Marea Adriatică în sud au schițat măsuri pentru a face față unei crize de aprovizionare după ce invazia Rusiei în Ucraina a pus energia în centrul unei bătălii economice dintre Moscova și Occident, scrie Reuters.

UE s-a bazat pe Rusia pentru a furniza până la 40% din necesarul său de gaz înainte de război – crescând la 55% pentru Germania – lăsând un gol uriaș pentru a umple o piață globală de gaze deja strânsă. Unele țări au răspuns inversând temporar planurile de a închide centralele pe cărbune.