Germania s-a umplut în 2021 de muncitori români și de moldoveni cu cetățenie română. Numărul lor depășea 800 de mii

Publicat: 06 10. 2022, 13:34
Actualizat: 06 10. 2022, 13:36

Potrivit statisticilor, tot mai multe persoane părăsesc România pentru a ajunge şi în Germania. În 2021, nu mai puțin de 844.000 de persoane erau stabilite în Germania, cu 36.000 mai mulţi decât cu un an în urmă. Românii au devenit al doilea grup de imigranţi din afara UE sosiţi în Germania.

Tot mai mulți români se stabilesc în Germania

Înainte de pandemie trăiau şi munceau doar în Italia un milion de persoane de cetăţenie română. Expertul în problemele din România, Kamil Calus de la „Centre for Eastern Studies” se arată sceptic în privinţa numărului privind migraţia română în căutare de lucru: „Boom-ul economic al României din ultimii ani a încetinit serios migraţia muncii”, a afirmat Calus într-o discuţie cu cotidianul german Frankfurter Rundschau. „În schimb, moldovenii cu paşaport românesc sunt consideraţi în multe ţări drept români” – apreciază expertul, potrivit Rador.

Ministerul român al Muncii porneşte de la faptul că plecările din turism declanşate de pandemie au făcut ca mulţi să părăsească aceste ţări. Unii dintre ei s-au reîntors în România, dar restul caută alte posibilităţi de lucru în alte ţări ale UE.

Peste 20% din absolvenţii unora dintre cele mai bune licee din România părăsesc ţara şi nu mai revin niciodată.

Mulţi români doresc să-şi termine studiile în străinătatea europeană, deoarece sistemul educaţional al ţării este subfinanţată. Ţara alocă doar 3 procente din PIB pentru educaţie. În ţări ca Norvegia se alocă 6,7%, în Germania mai puţin – 4,2%.

În România, 15% dintre elevi renunţă la şcoală. Experţii în educaţie din România apreciază că jumătate din elevii care termină şcoala sunt analfabeţi funcţionali. Aceasta înseamnă că nu sunt în stare să înţeleagă un text simplu, de asemenea nu pot rezuma şi transmite nici informaţii scrise.