Germania riscă să intre în recesiune dacă aprovizionarea cu gaze rusești se oprește complet

Publicat: 22 06. 2022, 08:32
Sursa Foto: EnergoInstalGaze.ro

Germania se confruntă recesiune dacă aprovizionarea cu gaze rusești se oprește complet, a avertizat marți un organism din industrie, iar Italia a spus că va lua în considerare acordarea de sprijin financiar pentru a ajuta companiile să reînnoiască depozitul de gaz pentru a evita o criză mai profundă în timpul iernii.

Germania, la un pas de recesiune

Statele Uniunii Europene de la Marea Baltică în nord până la Marea Adriatică în sud au schițat măsuri pentru a face față unei crize de aprovizionare după ce invazia Rusiei în Ucraina a pus energia în centrul unei bătălii economice dintre Moscova și Occident, scrie Reuters.

UE s-a bazat pe Rusia pentru a furniza până la 40% din necesarul său de gaz înainte de război – crescând la 55% pentru Germania – lăsând un gol uriaș pentru a umple o piață globală de gaze deja strânsă. Unele țări au răspuns inversând temporar planurile de a închide centralele pe cărbune.

Prețurile gazelor au atins niveluri record, conducând la o creștere a inflației și sporind provocările pentru factorii de decizie care se confruntă cu probleme ce trag Europa înapoi dintr-o prăpastie economică.

Asociația industriei BDI din Germania și-a redus marți previziunile de creștere economică pentru 2022 la 1,5% de la 3,5% așteptate înainte de începerea războiului pe 24 februarie. A spus că o oprire a livrărilor de gaze rusești va duce la recesiune în cea mai mare economie a Europei.

Gazul rusesc este încă pompat prin Ucraina, dar cu o rată redusă. Conducta Nord Stream 1 de sub Marea Baltică, o rută vitală de aprovizionare către Germania, funcționează la doar 40% din capacitate. Moscova spune că sancțiunile occidentale împiedică reparațiile; Europa spune că acesta este un pretext pentru a reduce fluxurile.

Rezervele de gaze sunt reduse

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că rezervele reduse reprezintă un atac economic și fac parte din planul președintelui rus Vladimir Putin de a stârni frica.

„Aceasta este o nouă dimensiune”, a spus Habeck. „Această strategie nu poate fi lăsată să reușească”.

Încetinirea a împiedicat eforturile Europei de a reumple instalațiile de depozitare, acum pline cu aproximativ 55%, pentru a atinge obiectivul la nivelul UE de 80% până în octombrie și 90% până în noiembrie, un nivel care ar ajuta blocul să treacă iarna dacă aprovizionarea ar fi întreruptă în continuare.

Marți, guvernul Italiei a anunțat măsuri inițiale pentru a spori stocarea gazelor, după ce compania energetică Eni (ENI.MI) a raportat o scădere a fluxurilor din Rusia de mai bine de o săptămână.