CORONAVIRUS | Germania adoptă pachetul de ajutor pentru angajații afectați de pandemie / Reducerea TVA-ului pentru sectorul alimentar, de la 19% la 7%
În contextul crizei generate de pandemia de COVID-19, Guvernul german a aprobat un pachet de ajutor, ce vine în sprijinul angajaților cu venituri mici, dar și al întreprinderilor mici, pentru a le ajuta să evite colapsul economic.
Într-un document lansat joi dimineață, după câteva ore de negocieri „intense”, șefii CDU, CSU și SPD au convenit să extindă durata concediilor de șomaj și să ofere scutiri fiscale pentru industriile afectate, precum sectorul alimentar.
„Guvernul federal trebuie să ia măsuri suplimentare pentru a amortiza dificultățile sociale și economice și pentru a sprijini recuperarea”, se arată în declarație, notează dw.com
Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă din Germania oferă prestații de șomaj de scurtă durată, atunci când angajatorii sunt obligați să reducă temporar orele angajaților. Schema pe termen scurt este de asemenea concepută pentru a împiedica oamenii să își piardă definitiv locurile de muncă din cauza evenimentelor „inevitabile”.
Mai exact, noul pachet de ajutor pe termen scurt va extinde și va crește nivelul de sprijin în etape.
Astfel, angajații care și-au redus orele cu cel puțin 50% vor primi o plată crescută de până la 77% din venitul net total, după a patra lună de la primirea prestațiilor. Cei care mai primesc beneficii după șapte luni, vor primi între 80 și 87%. Nivelul actual de compensare este cuprins între 60 și 67%.
Șeful CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat că noile măsuri vor asigura că lucrătorii afectați de această criză vor primi o rată mai mare, pentru o perioadă mai lungă, adăugând că pandemia de COVID-19 a schimbat „drastic” viața oamenilor.
Germania ia in calcul reducerea TVA-ului pentru sectorul alimentar, de la 19% la 7%
Pachetul de ajutor include, de asemenea, scutirea de impozite pentru industria alimentară, cu TVA-ul redus de la 19% la 7%, între 1 iulie 2020 și 30 iunie 2021.
O serie de alte reduceri de impozite mai sunt planificate pentru întreprinderile mici și mijlocii, pentru a compensa pierderile.
Șeful SPD, NorbertWalter-Borjans, a declarat că ajutorul va consta în peste 10 miliarde de euro.
Se estimează că scutirea de impozite pentru restaurante și baruri va costa în doar 5 miliarde de euro pe parcursul anului următor, a informat agenția de știri DPA.
Germania ridică o parte din restricțiile impuse de starea de urgență
Germania a început, în cursul zilei de luni, ridicarea treptată a unor restricții impuse de către starea de urgență, obținând un „succes intermediar fragil” în fața pandemiei de coronavirus, după cum a a declarat cancelarul Angela Merkel.
Cu toate acestea, regulile privind interzicerea adunărilor cu mai mult de două persoane şi păstrarea unei distanţe minime de 1,5 metri în locurile publice rămân în vigoare.
Cancelarul Angela Merkel a clarificat zvonurile potrivit cărora ar fi posibilă o ridicare totală a restricţiilor în Germania, negând acest lucru și afișându-se ”foarte preocupată” de nerespectarea regulilor de distanţare socială.
„Ceea ce contează acum este evoluţia situaţiei până la 30 aprilie, data de expirare a regulilor actuale de protecţie”, a declarat cancelarul, menționând că probabil va trebui ca națiunea să aştepte până la data de 8 sau 9 mai pentru a afla dacă, pe lângă redeschiderea treptată a şcolilor pe 4 mai, vor fi posibile și alte ridicări ale restricţiilor.