Germania intenționează să slăbească măsurile de securitate pe care le-a impus la graniță odată cu pandemia de coronavirus, pentru a permite lucrătorilor din industria agricolăsă intre în țară și se întoarcă la muncă.
Guvernul ar putea primi până la 80,000 de muncitoridin Europa de Est, în lunile aprilie și mai, de care este mare nevoie pe piața muncii, potrivit aljazeera.com.
Germania nu poate suplini lipsamuncitorilor străini care lucrează an de an larecoltareafructelor și legumelor din ferme, a declarat guvernul joi. Majoritatea lucrătorilor agricoli provin din țări din estul Uniunii Europene, inclusiv din Polonia,România și Bulgaria.
Țările din întreaga Uniune Europeană, inclusiv Germania,au instituit controale la frontieră pentru a împiedica răspândirea virusului, dar un efect secundar al aceastor restricții ar putea fi colapsul financiar.
Agricultorii și procesatorii de legume din Germania au avertizat că astfel de restricții ar împiedica mii de lucrătorisezonieriest-europeni să ajungă în sere pentru recoltareși plantare, ceea ce ar fi o lovitură grea pentruproducția de fructe și legume și ar duce la creșterea prețurilor.
Deja agricultorii se tem pentru pentru că nu au lucrători pentru recoltareasparanghelului, care începe în săptămânile următoare.
Ministerul agriculturii din Germania a declarat joi că a ajuns la un acord cu ministerulinterne pentru a permite unui număr de până la 40,000 de lucrători sezonieri din ferme să intre în țară în aprilie și încă 40,000 în mai.
Totuși, lucrătorii ar trebui să vină cu avionul, pentru a evita granițele terestre șipentru a se proteja împotriva amenințării pe care o reprezintă coronavirusul, a declarat ministerul agriculturii.
Muncitoriisezonieri vor fi supuși unui control medical și vor trebui să păstrezedistanțaîntre ei în timp ce lucrează, iar spațiile de cazare trebuie să nu fie aglomerate.
În plus, ministruladeclarat că încerca să atragă încă 10,000 000 de persoane înGermania pentru a lucra în ferme, inclusiv șomeri, studenți, solicitanți de azil și persoane disponibilizate temporar de la alte locuri de muncă.”Am găsit o soluțieorientată spre obiective care îndeplinește două cerințe: protectia impotriva cornavirusului pe de o parte și asigurarea recoltei pe de alta parte”, a declarat ministrul agriculturii german Julia Kloeckner.
Guvernul testează populația în masăpentru asestabili dacă indivizii s-au vindecat și auanticorpii specifici COVID-19. Dacă rezulatatele sunt favorabile oamenii vor primi un certificat și se pot întoarce la muncă.
Germania testeazădejamaimultepersoane pentru coronavirus decât orice altă țară europeană, cu o rată de 300,000 pânăla500,000 pe săptămână, potrivit presei internționale.
Numărul cazurilor confirmate de coronavirus în Germania a crescutla91,159, dintre care 1,275 de persoane au murit, iar 24,575 s-au vindecat, arată statistica internațioanală.
Totodată, Berlinulintenționează să adopte un plan fără precedent de la al Doilea Război Mondial, în sprijinul economiei, afectată și ea de epidemia de coronavirus. Potrivit unui proiect de lege, a cărui copie a intrat în posesia AFP, Guvernul vrea să pună la dispoziţie un total de 822 de miliarde de euro ca împrumuturi, cu scopul de a ajuta angajatorii și salariații.