Statul german intenţionează să ia măsuri dure pentru a se apăra deexpansiuneaeconomicăa Chinei.
Nemţii vor să adopte, până la sfârşitul anului, legislaţia prin care se va crea un fond deţinut de stat, pentru a putea proteja companiile împotriva preluărilor ostile, scrie agenţia Reuters citând surse guvernamentale de la Berlin care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Ministrul Economiei, Peter Altmaier, a propus în februarie crearea fondului, ca parte a noii strategii industriale mai defensive, iar trei oficiali au declarat pentru Reuters că Executivul lucrează acum la proiectul de lege necesar pentru ca fondul să fie operaţional din 2020.
Altmaier a precizat că în Germania sectoarele industriale cheie sunt considerate a fi cele din domeniile auto, oţelului şi aluminiului, echipamentelor industriale şi medicale, utilajelor de construcţii, produselor chimice, opticii, tehnologiilor verzi, apărării şi printării 3D.
Printre companiile a căror supravieţuire a fost descrisă de Altmaier ca fiind esenţială pentru economia germană sunt nume importante, ca Deutsche Bank, Thyssenkrupp, Siemens, dar şi cei mai mari producători auto: Volkswagen, Daimler şi BMW, potrivit Agerpres.
Ministrul Economiei a căutat să-i reasigure pe cei care i-au criticat măsurile că Germania rămâne deschisă investiţiilor străine directe, iar Guvernul va interveni cât mai puţin posibil.
Înăsprirea regulilor privind investiţiile străine în companiile de importanţă strategică din cea mai mare economie europeană vine pe fondul apetitului Chinei pentru companiile germane, apreciază analiştii.
Fondul de investiţii al statului german ar urma să lucreze cu sectorul privat în vederea achiziţionării de participaţii la companiile ameninţate de preluări ostile. Statul ar putea prelua iniţial o participaţie pe care să o vândă cât mai curând posibil investitorilor privaţi sau ar putea lucra de la început cu investitorii privaţi, au precizat sursele.
Preluarea, în 2016, a producătorului german de roboţi Kuka de către firma chineză Midea a dat naştere la îngrijorări că statul chinez dobândeşte acces la tehnologii de vârf, dar, în acelaşi timp, îşi protejează propriile firme de preluarea de către companii străine.