"Germania de astăzi nu este Germania de ieri": Se împlinesc 56 de ani de când statul german și cel israelian au lăsau în urmă atrocitățile Holocaustului și s-au lansat către o colaborare înfloritoare

"Germania de astăzi nu este Germania de ieri": Se împlinesc 56 de ani de când statul german și cel israelian au lăsau în urmă atrocitățile Holocaustului și s-au lansat către o colaborare înfloritoare
foto: uk.diplo.de

Pe 14 martie 1960, la doar 15 ani după Holocaust, prim-ministrul Israelului, David Bn-Gurion, alături de cancelarul Germaniei de Vest, Konrad Adenauer, au discutat despre eforturi comune și despre metode de înlesnire a unei relații, totul în cadrul unei întrevederi ținută la New York, arată jpost.com.

Aceasta nu a fost pentru prima oară când oficialii germanilor și israelienilor s-au întrunit de la atrocitățile comise de naziști în al doilea război mondial, dar a fost pentru prima oară când cele două țări au pledat pentru a munci împreună pentru un viitor mai bun.

În primul contact al celor două țări din 1951, Adenaur a spus Parlamentului său că a primit apeluri de la statul Israel și de la organizații evreiești pentru a repara atrocitățile naziștilor.

În discursul său, acesta a specificat că Germania de Vest este pregătită și dispusă să vină cu o soluție pentru a rezolva problema indemnizației materiale, pentru a înlesni drumul către vindecarea spirituală a suferințelor de până în momentul respectiv.

Reparațiile de război nu au fost privite cu ochi buni în Israel. Chiar dacă statul s-a luptat cu o rată a șomajului crescândă și avea puține rezerve de stat, care au dus către o politică de austeritate în anii '50, au fost proteste substanțiale contra acestor reparații.

Conducerea mișcarii contra reparațiilor a fost coordonată de viitorul prim-ministrul și liderul aripii drepte, Menachem Begin, care a spus că onoarea evreilor nu va fi vândută pentru bani și că sângele evreiesc nu va fi murdărit de bunuri materiale.

Pragmatismul premierului Ben-Gurion a câștigat această luptă, iar ministrul de externe Moshe Sharett și Adenaur au negociat termenii reparațiilor de război, care au intrat în vigoare în luna martie a anului 1953.

În ciuda plăților efectuate de Germania, cele două țări nu au avut relații diplomatice oficiale, acestea neputând fi stabilite până în 1965, la cinci ani după ce Ben-Gurion s-a întâlnit cu Adenaur. Israeliții nu doreau înlesnirea unei relații cordiale cu țara care a exterminat șase milioane de evrei cu mai puțin de două decenii în urmă.

Cu toate aceasta, prin întâlnirea din 1960, cei doi lideri au făcut o mișcare îndrăzneață prin a lăsa în spate trecutul și a se concentra la viitor.

Nu a existat un protocol oficial al întâlnirii care a durat două ore și care a avut loc la hotelul Waldorf Astoria, dar cei care au fost prezenți au precizat că s-a discutat despre împrumuturi pe care Germania le-a acordat cu scopul de a ajuta cu dezvoltarea infrascructurii din deșetul Negev, precum și alte moduri creative de a crea companii în Israel.

Ben-Gurion a vorbit despre importanța faptului că Germania și-a recunoscut greșelile și se căiește pentru păcatele sale.

"Oamenii mei nu pot uita trecutul, dar ne amintim de trecut nu ca să medităm asupra lui, ci pentru a ne asigura că așa ceva nu o să se mai întâmple vreodată. Am spus-o și în cadrul Parlamentului isralian, că Germania de astăzi nu este Germania de ieri. După întrevederea pe care am avut-o cu cancelarul, sunt sigur că această judecată a fost una corectă", a declarat Ben-Gurion după întâlnire.

Legăturile dintre cele două state au crescut treptat, iar astăzi, Germania este una dintre țările prietene ale Israelului, cele două țări bucurându-se de legături înfloritoare din punct de vedere militar, comercial sau al programelor culturale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)