Deşi oficialii OMS au avertizat că ridicarea bruscă a restricţiilor impuse de starea de urgență, pe fondul pandemiei de coronavirus, ar putea aduce un alt val de epidemie şi, inevitabil, din nou stare de carantină, unele țări au relaxat o parte dintre măsuri, în încercarea de a reveni la activitățile dinaintea apariției virusului.
În Germania, relaxarea măsurilor restrictive a fost determinată de o scădere a numarului de îmbolnăviri de COVID-19, care a ajuns la putin sub 1,500 de cazuri pe zi, comparativ cu peste 6,000 la începutul lunii aprilie.
Dar, la doar o săptămână după relaxarea parțială a restricțiilor, Germania continuă să înregistreze o creștere spectaculoasă a numărului de cazuri noi de coronavirus.
Potrivit celui mai recent bilanț publicat de Institutul de Sănătate Publică Robert Koch, rata de contaminare a crescut din nou la 1,1 (valoarea crucială este de 1.0).
Concret, la aproximativ o săptămână după ce cancelarul Angela Merkel a relaxat măsurile, autoritățile au raportat, marți, de aproape trei ori mai multe cazuri noi de infecții cu coronavirus, comparativ cu ziua precedentă (933 de noi cazuri în ultimele 24 de ore, în raport cu cele 357 de infecții înregistrate luni).
Bilanțul total al infecțiilor în Germania a ajuns la aproape 173.000 de cazuri COVID-19 iar 7.667 de persoane și-au pierdut viața din cauza coronavirusului.
Germania a redeschis locurile de joacă, muzeele și bisericile și se pregătește să deschidă restaurantele, hotelurile și toate magazinele, dar și să repornească jocurile de fotbal profesioniste.
Deși multe măsuri au fost treptat ridicate în Germania, normele de distanțare socială au fost prelungite până cel puțin pe 5 iunie.
Cancelarul Angela Merkel a avertizat că, dacă rata de contagiune R0 va trece de 1, sistemul de sănătate german ar putea fi copleșit, notează Reuters.
În acest context, Merkel a prezentat criteriile pentru aplicarea unei „frâne de urgență” asupra măsurilor de relaxare, care ar putea fi aplicată în orice regiune unde numărul de noi infecții într-o perioadă de o săptămână depășește 50 de cazuri la 100.000 de locuitori.
Trei districte au folosit deja acest mecanism, iar mai multe ar putea urma același exemplu.
Cancelarul a avertizat încă de la începutul lunii că își face griji pentru declanșarea unui nou val de cazuri de infectări cu noul coronavirus, dacă oamenii vor lăsa garda jos și vor uita de distanțarea socială.
„Trebuie să depunem eforturi pentru a ne asigura că vom reduce și mai mult numărul de noi infecții. Dacă curba infectărilor devine din nou abruptă, trebuie să avem un sistem de avertizare pentru a o observa din timp și pentru a putea acționa”, a declarat Merkel.
Șeful personalului cancelarului, Helge Braun, a declarat că măsurile de distanțare socială – cerința către oameni de a purta măștile de protecție în timp ce fac cumpărături și în transportul public și de a păstra o distanță de cel puțin 1.5 metri față de alte persoane – vor rămâne în continuare în vigoare.
Mai multe proteste împotriva măsurilor restrictive luate de către autorități au fost organizate Germania, în weekend. Mitingurile s-au desfășurat la Berlin, Frankfurt și Munche, iar manifestanții au acuzat politicienii și medicii pentru criza provocată de COVID-19 și pentru reducerea drepturilor fundamentale ale populației.