Germania cere „o deblocare rapidă” a planului de relansare economică a UE. Polonia și Ungaria continuă să se opună

Germania cere „o deblocare rapidă” a planului de relansare economică a UE. Polonia și Ungaria continuă să se opună
Foto: pixabay.com

Germania, ce în prezent asigură preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a cerut „o deblocare rapidă” a planului de relansare economică a UE, catalogând veto-ul Poloniei şi Ungariei asupra fondului de redresare economică drept „iresponsabil”.

Germania cere urgentarea deblocării planului de relansare economică a UE

Consecinţele sociale şi economice ale crizei devin în fiecare zi mai vizibile. Ar fi iresponsabil să întârziem şi mai mult un sprijin esenţial pentru cetăţenii noştri. Trebuie să deblocăm rapid acest sprijin financiar, atât de important pentru statele membre”, a declarat ministrul german al afacerilor europene Michael Roth.

Pentru depăşirea impasului actual, Comisia Europeană a început să caute soluţii alternative care ar exclude Polonia și Ungaria, care s-au opus, prin intermediul unui acord interguvernamental sau prin procedura ”cooperării consolidate”. Acest tip de cooperare permite unui număr de cel puţin o treime dintre statele membre să acţioneze în mod concertat într-un domeniu care nu este de competenţă comunitară.

Amintim, autorităţile de la Budapesta şi Varşovia şi-au exprimat veto-ul faţă de bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, în valoare de 1.074 miliarde euro, precum şi faţă de Mecanismul de redresare şi rezilienţă, în valoare de 750 miliarde euro, din cauza unei clauze din bugetul multianual care condiţionează accesul la fonduri de respectarea statului de drept.

„Am afirmat că suntem unul lângă celălalt”, a spus șeful diplomației ungare, într-un videoclip postat pe Facebook. „Nu vom lăsa loc niciunui efort menit să rupă această cooperare”, a mai adăugat el.

La rândul său, Pawel Jablonski, ministrul adjunct de Externe al Poloniei, a declarat pentru Polsat News că nici poziția Varșoviei nu s-a schimbat.

„Premierul a arătat foarte clar că nu vom fi de acord cu nicio soluție care nu ar garanta respectarea drepturilor noastre, nu ne-ar oferi garanția că suntem în siguranță, că drepturile stabilite în tratatul UE sunt respectate”, a subliniat demnitarul polonez.

Președinta Comisiei Europene va propune un fond cu 25 de țări

Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene a avertizat că fondul de redresare economică post-pandemie ar putea deveni realitate și fărăUngariașiPolonia.

Aceasta dorește să salveze fondul de redresare și să propună o cooperare consolidată la 25 de state,adăugând că o astfel de mișcare ar însemna că Parlamentul European nu va vota pentru aprobarea planului bugetar pe șapte ani al UE care se află în prezent pe masă.

Potrivit înaltului oficial, „scenariul central” a rămas acela că disputa ar putea fi rezolvată la o întâlnire a liderilor UE programată să aibă loc în 10 și 11 decembrie, la Bruxelles.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a indicat luni că ar putea fi dispusă să facă o serie de concesii Budapestei și Varșoviei, care au promis că vor rămâne unite în opoziția față de propunerea actuală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`