Germania a actualizat lista județelor din România considerate „zone de risc”. Judeţele Neamţ şi Caraş-Severin au fost adăugate

Publicat: 17 09. 2020, 13:07
foto: Pixabay

Autoritățile din Germania au actualizat lista zonelelor de risc,în contextul pandemiei de coronavirus. În ceea ce privește România,Ministerul Afacerile Externe a transmis căjudeţele Neamţ şi Caraş-Severin au fost adăugate pe listă, iarjudeţele Argeş şi Dâmboviţa au fost eliminate.

Lista județelor din România considerate zone de risc de autoritățile din Germania

Conform ultimei actualizari, joi, 17 septembrie, Bucureștiul și alte 11 judeţe din România sunt considerate„zonede risc”de către autoritățile de la Berlin.

Iată care sunt acestea:

  • Bacău
  • Bihor
  • Brăila
  • Braşov
  • Caraş-Severin
  • Iaşi
  • Ilfov
  • Neamţ
  • Prahova
  • Vaslui
  • Vâlcea

Ce restricții li se aplică celor care vin din zonele de risc

Ca urmare, toate persoanele care intră pe teritoriul nemțesc după ce s-au aflat într-una din „zonele de risc”în ultimele 14 zile înainte de sosire,sunt obligate să efectueze autoizolarea la domiciliu sau în alte spaţii de cazare adecvate pentru o perioadă de 14 zilede la sosire.

Cei care nu respectă condițiile impuse pot fi sancționați cu amendi de până la25.000 euro.

Toate persoanele care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din „zonele de risc” oricând în ultimele 14 zile înainte de sosire sunt obligate să efectueze autoizolarea la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate pentru o perioadă de 14 zile de la sosire. De la această obligativitate există două excepții. Prima excepție se aplică în cazul persoanelor care prezintă un test biologic molecular pentru COVID -19 cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 48 de oreanteriorintrării în Germania, printr-un certificat medical tradus în limbile germană sau engleză care trebuie păstrat cel puțin 14 zile după intrare. Cea de-a doua excepție se aplică persoanelor care efectuează testuldupăsosirea pe teritoriul Republicii Federale Germania, cu obligația de a respecta strict autoizolarea la domiciliu până la comunicarea rezultatului negativ al testării. Testarea se poate efectua direct pe aeroport, la medicul de familie ori la autoritățile locale de sănătate și este gratuită în primele 10 zile de la sosirea în Germania dintr-o zonă de risc”, a transmis MAE.

Autoritățile au mai precizat și căîn cauzul în care simptomelespecifice COVID-19 (dificultăți de respirație, tuse, febră sau pierderea gustului/mirosului) apar în decurs de 14 zile de la momentul intrării în Germania, excepțiile enunțate mai sus nu se mai aplică, însădevine obligatorie autoizolarea și contactarea imediată a Autorității locale de Sănătate.

Măsurile nu se aplică nici în cazul celor care doar tranziteazăteritoriul german.Tranzitul presupune părăsirea cât mai directă a teritoriului german, evitarea oricărui contact strâns cu alte persoane și respectarea măsurilor specifice de protecție: distanțare socială, igienă, mască. Sunt permise scurte opriri pentru procurarea de alimente sau combustibil, însă nu și cele de tip turistic ori de afaceri, vizite, cazări, încheierea unor contracte .