George W. Bush a denaturat activitatea noastră la CIA pentru „a vinde” invazia din Irak, afirmă doi oficiali americani: „A venit timpul să spunem că este un mincinos”

Publicat: 21 03. 2023, 13:23
Actualizat: 21 03. 2023, 13:26

Doi foști oficiali ai CIA au vorbit pentru Insider înainte de cea de-a 20-a aniversare a invaziei americane în Irak. Aceștia au făcut o relatare directă a încercărilor administrației George W. Bush de a denatura informațiile și de a construi o legătură între Saddam Hussein și Al-Qaeda. De fapt, dovezile adunate de CIA sugerau că nu exista o astfel de legătură.

O telegramă a CIA din 2003 afirmă că „niciun oficial” din cadrul guvernului SUA nu avea dovezi că întâlnirea de la Praga a avut loc cu adevărat

Una dintre aceste conexiuni false a fost o presupusă întâlnire care ar fi avut loc între Mohamed Atta, principalul deturnător de avioane de la 11 septembrie 2001, și agenți de informații irakieni la Praga.

În decembrie 2001, vicepreședintele de atunci, Dick Cheney, a participat la emisiunea „Meet the Press” și a afirmat în mod fals că întâlnirea a fost „confirmată”.

O telegramă a CIA din 2003 afirmă că „niciun oficial” din cadrul guvernului SUA nu avea dovezi că întâlnirea de la Praga a avut loc cu adevărat.

Cu toate acestea, ea a devenit o parte esențială a argumentelor publice ale administrației pentru lansarea invaziei Irakului în data de 20 martie 2003, un conflict care avea să ia aproximativ 300.000 de vieți.

Lansarea invaziei Irakului a avut loc în data de 20 martie 2003, un conflict care avea să ia aproximativ 300.000 de vieți, surs foto: captură YT

„Nimeni din Washington nu iese și îl face pe Bush mincinos. Toată lumea este prea politicoasă. Ei folosesc un alt termen pentru ceea ce a făcut. Dar a mințit. Vreau să fie clar ce vreau să spun prin asta.

El știa că ceea ce spune nu este adevărat. A luat concluzii ale serviciilor de informații care erau foarte nesigure, sugestii pe care noi le-am emis cu avertismente foarte clare – „credem că Irakul își continuă programul nuclear, dar avem un grad scăzut de certitudine, bla, bla, bla, bla” – și pur și simplu a ieșit și a declarat aceste lucruri drept fiind reale.

A făcut acest lucru de nenumărate ori. La fel cum Cheney a spus că Mohamed Atta s-a întâlnit cu serviciile secrete irakiene la Praga, ca fiind un fapt sigur. Când adevărul era că existau multe îndoieli în această privință.

Treaba noastră la CIA a fost să ne ținem tare, să ținem sub control aceste supoziții ridicole. Și am încercat. Dar nu puteam face prea multe.

Casa Albă dorea o justificare pentru invazie. Cea mai apropiată justificare a fost acest presupus, și aparent inexistent, ajutor pe care Irakul l-a dat Al-Qaeda [prin Atta] în producerea atacurilor. Așa că au încercat să depisteze orice fel de contacte între al-Qaeda și Irak.” a povestit unul dintre foștii oficiali CIA.

Între Saddam și al-Qaeda nu exista o relație de colaborare

Cel de-al doilea fost agent CIA a adăugat: „Între timp, analiștii noștri irakieni spuneau, în mod sincer, că al-Qaeda și regimul lui Saddam Hussein erau atât de departe unii de alții în ideologiile lor – Saddam era un secularist pur, al-Qaeda avea o viziune mesianică a unui califat și era în mod conștient islamică, cel puțin așa se pretindea. Este ca atunci când vorbești despre câini și pisici, nu îi poți amesteca.

Bineînțeles, Saddam știa că al-Qaeda se află în țara sa. Știa tot ceea ce se întâmpla în țara sa. Pentru a rămâne pur și simplu la putere, trebuia să știe. Așa că este perfect normal ca el să știe cine era al-Qaeda și ce puneau la cale și astfel de lucruri. Dar aceasta nu era o relație de colaborare. Era vorba de supraveghere.”

„Astăzi, oamenii spun că Bush căuta să justifice invazia din Irak. Nu era așa. Ceea ce căuta era ceva diferit – puncte de vânzare.

Decizia de invadare fusese deja luată și nu existau informații care să le schimbe opinia. Așadar, acesta nu a fost un efort de a justifica războiul.

A fost un efort de a vinde public războiul. Aceasta este o distincție importantă. Administrația Bush a fost foarte explicită cu privire la obsesia sa pentru Irak aproape imediat ce au preluat puterea.

Serviciile secrete britanice și-au dat seama primele. În esență, au spus: „Doamne, acești oameni vor invada. Nu contează ce scriem noi. Nu contează ce le spun propriii lor analiști de informații despre consecințe.”

Fostul oficial CIA continuă: „Îmi amintesc că spuneam: „Nu, nu putem intra în Irak, pentru că ar fi cel mai rău lucru pe care l-am putea face.” Și apoi, într-o zi, mi-am dat seama că vom merge. A fost ceva oribil.

Pentru că aveam o șansă reală de a distruge Al-Qaeda, sau cel puțin de a o reduce la un nivel la care ar fi putut fi gestionată. În schimb, am creat condițiile care au dus la apariția ISIS.”

Aceasta este doar o parte din interviul publicat de Insider. Restul interviului se găsește aici.
Bush, Dick Cheney, Paul Wolfowitz, Lewis Libby și John McLaughlin nu au răspuns solicitărilor de comentarii.