George Soros spune că invazia Rusiei în Ucraina ar putea fi începutul celui de-Al Treilea Război Mondial: „Civilizația noastră s-ar putea să nu supraviețuiască”

Publicat: 25 05. 2022, 08:17
Actualizat: 25 05. 2022, 09:05
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pool/ABACA

Miliardarul progresist George Soros a avertizat cu privire la o criză economică globală și spune că invazia Rusiei în Ucraina ar putea fi privită ca punct de plecare pentru Al Treilea Război Mondial, transmite CNBC.

„Civilizația noastră s-ar putea să nu supraviețuiască”, spune George Soros

La cina pe care o ține anual în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, George Soros a spus despre cursul istoriei că s-a schimbat dramatic de la ultimul eveniment de acest gen.

„Rusia a invadat Ucraina. Asta a zguduit Europa din temelii”, a afirmat omul de afaceri.

„Uniunea Europeană a stabilit să prevină un astfel de lucru. Chiar și atunci când luptele vor înceta, așa cum trebuie să se întâmple în cele din urmă, situația nu va reveni niciodată la vechiul status quo. Într-adevăr, invazia rusă s-ar putea dovedi a fi începutul celui de-Al Treilea Război Mondial, iar civilizația noastră s-ar putea să nu supraviețuiască”, a continuat Soros.

În opinia sa, alte probleme cu care se confruntă umanitatea, cum ar fi pandemiile, schimbările climatice și evitarea unui război nuclear au fost trecute în plan secund. „De asta spun despre civilizația noastră că s-ar putea să nu supraviețuiască”, a adăugat el.

Soros s-a născut într-o familie de evrei din Ungaria și a supraviețuit ocupației naziste, iar apoi a emigrat în Marea Britanie și ulterior în SUA. El finanțează organizații caritabile și ONG-uri cu agendă progresistă în toată lumea și a devenit faimos în 1992, când a pariat împoriva lirei.

Investitorul consideră că lupta pentru combaterea schimbărilor climatice a trecut în plan secund după ce a început războiul din Ucraina.

„Totuși, experții ne spun că deja am rămas cu mult în urmă și schimbările climatice sunt pe punctul de a deveni ireversibile. Acesta ar putea fi sfârșitul civilizației noastre”, a subliniat Soros.

Invazia Rusiei în Ucraina este considerată de muți ca fiind un punct de cotitură pentru planificata tranziție energetică. Prețurile la petrol și gaze au crescut, iar piețele energetice globale au devenit tot mai instabile. Utilizarea carbonului s-a majorat, în condițiile în care națiunile occidentale caută cu disperare alternative la hidrocarburile rusești.

Soros consideră că perspectiva schimbărilor climatice ireversibile este „deosebit înfricoșătoare”.

„Cei mai mulți dintre noi acceptăm ideea că în cele din urmă trebuie să murim, dar luăm de-a gata supraviețuirea civilizației noastre”, a punctat el.