Ce este fentanilul, substanța găsită de legiști în sângele lui George Floyd

Ce este fentanilul, substanța găsită de legiști în sângele lui George Floyd
Foto: pixabay.com

Moartea lui George Floyd, un american de culoare în vârstă de 46 de ani, care a avut loc luni, 25 mai, dupa ce a fost imobilizat în mod brutal de către polițiști în Minneapolis, a fost catalogată drept omucidere din cauza ”presiunii exercitate în zona gâtului”, potrivit medicului legist oficial responsabil de autopsia lui, care a adăugat că în sânge a fost descoperit fentanil.

Ce este fentanilul, substanța găsită în sângele lui George Floyd

Fentanilul este un opiaceu sau analgezic sintetic dezvoltat prima dată în anii ’60. Este de 100 de ori mai puternic decât morfina și de 30 până la 50 de ori mai puternic decât heroina.

Medicii prescriu acest medicament pacienților care au cancer, pentru a gestiona durerea după o operație și celor care se confruntă cu dureri puternice, de obicei sub formă de acadele sau plasturi, dar poate fi întâlnit în prezent și sub diferite forme ilegale.

Opioidele sintetice, inclusiv fentanilul, sunt acum cele mai frecvente medicamente implicate în decesele prin supradozaj de droguri din Statele Unite ale Americii. În 2017, 59,8 la sută din decesele cauzate de opioide au implicat fentanil față de 14,3 la sută în 2010, scrie drugabuse.gov.

În ultimii ani, drogul a fost fabricat ilegal în laboratoare din Mexic și China. Este vândut deseori consumatorilor de heroină, fără că aceștia să știe ce cumpără, iar consecințele sunt letale. Formele ilegale includ spray-uri nazale, picături de ochi sau pastile care imită medicamente ca Xanax și OxyContin.

Unii traficanți de medicamente amestecă fentanilul cu alte medicamente, cum ar fi heroina, cocaina, metamfetamina și MDMA. Acest lucru se datorează faptului că durează foarte puțin pentru a produce un nivel ridicat cu fentanil, ceea ce îl face o opțiune mai ieftină.

Acest lucru este deosebit de riscant atunci când oamenii care iau droguri nu își dau seama că ar putea conține fentanil ca aditiv ieftin, dar periculos.

Care sunt efectele fentanilului și cum afectează creierul

Ca și heroina, morfina și alte medicamente opioide, fentanilul funcționează prin legarea la receptorii opioizi ai corpului, care se găsesc în zone ale creierului care controlează durerea și emoțiile. După ce o persoană a luat opioide de multe ori, creierul se adaptează la medicament, diminuându-i sensibilitatea, făcând dificil să simți plăcere din orice în afară de medicament. Când oamenii devin dependenți, consumul de droguri îi preiau viața.

Efectele fentanilul includ: fericire extremă, somnolență, greață, confuzie, constipație, sedare, probleme cu respirația și inconștiență.

Persoanele dependente de fentanil care încetează să-l folosească pot avea simptome severe de sevraj care încep încă de la câteva ore după administrarea medicamentului ultima dată.

Ce spun investigațiile despre moartea lui George Floyd

Raportul medico-legal al autopsiei lui George Floyd arată că moartea acestuia nu a fost cauzată de faptul că polițistul care încearca să îl aresteze i-a restricționat căile respiratorii, ci de mai multe condiții medicale deja existente,printre probleme cardiace, hipertensiune arteriala şi posibile substanţe toxice din organism, respectiv fentanil.

Toate acestea, împreună cu modul brutal în care bărbatul a fost reținut de poliție, ar fi putut contribui la moartea acestuia, spune raportul de autopsie.

Pe de altă parte, o investigație independentă făcută de medicii angajați de familia lui Foyd arată că George Floyd a murit în urma presiunii puse pe nivelul gâtului de polițist, care nu a mai permis oxigenarea creierului.

Punctul de vedere aparține lui Michael Baden, fost medic în New York, anagajat de familia lui Floyd.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`