Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat să îl înlocuiască pe generalul Valeri Zalujnîi de la conducerea armatei și să îi ofere un nou rol de consilier pentru apărare. The Times a scris miercuri că Zelenski a revenit asupra deciziei de a-l înlocui din funcție pe cel mai important general al său după ce atât Sîrskîi, cât și generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al armatei ucrainene, au refuzat să îi ia locul.
Președintele Ucrainei a renunțat la destituirea generalului Zalujnîi după ce mai mulți succesori politici au refuzat oferta de a preluat comanda supremă. Inițial, generalului i s-a cerut demisia, iar Zelenski era gata să semneze un decret de demitere.
Cel mai temut comandant al Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrskîi, a refuzat oferta președintelui Volodimir Zelenski de a-l înlocui din funcție pe generalul Valeri Zalujnîi, șeful Statului Major de la Kiev, scriu Reuters și The Times.
O sursă familiară cu discuțiile a declarat miercuri pentru Reuters că Zelenski i-a oferit postul lui Sîrskîi, care în prezent este comandantul Forțelor Terestre ale armatei ucrainene, dar că acesta nu a dorit să îi ia locul lui Zalujnîi, pe care mulți ucraineni, atât civili cât și militari, îl văd drept un erou.
The Times a scris miercuri că Zelenski a revenit asupra deciziei de a-l înlocui din funcție pe cel mai important general al său după ce atât Sîrskîi, cât și generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al armatei ucrainene, au refuzat să îi ia locul.
Valeri Zalujnîi, în vârstă de 50 de ani, a fost ales comandat al armatei cu câteva luni înainte de izbucnirea războiului. Sub conducerea sa, forțele ucrainene au rezistat invaziei ruse și au recucerit unele teritorii ocupate.
Fiind atât de cunoscut printre soldați și prin rândul cetățenilor, el a dezmințit zvonurile că ar avea ambiții politice.
Zelenski l-a convocat luni, 29 ianuarie, pe general la o întrevedere personală, în cadrul căreia comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei le-a transmis consilierilor prezidențial că evaluarea lor în privința situației militare este mai pozitivă decât în realitate, scrie Agerpres.