„Generalul Armaghedon” al lui Putin a dispărut în „epurarea” de după revolta Wagner

„Generalul Armaghedon” al lui Putin a dispărut în „epurarea” de după revolta Wagner
Generalul Serghei Surovikin, comandantul trupelor rusești în Ucraina, decorat de Vladimir Putin. Imagine din 2017. Sursă foto: Hepta - Zuma Press / Nikolsky Alexei

Celebrul general Armaghedon – Surovikin ar fi fost implicat în revolta Wagner, prin urmare acesta s-ar număra printre ofițerii epurați în urma tentativei de lovitură de stat, potrivit unei ipoteze lansată în presa occidentală.

Generalul rus care a condus anterior forța de invazie din Ucraina nu a fost văzut în public de sâmbătă, informațiile americane susținând că ar fi avut cunoștințe prealabile despre revolta condusă de șeful Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit The Guardian.

Generalul Armaghedon ar fi fost epurat

Generalul Serghei Surovikin este șeful forțelor aerospațiale ruse și fost comandant suprem al Moscovei în Ucraina. Prigojin a salutat numirea sa în această funcție în 2022, numindu-l o „figură legendară” și „născut pentru a-și sluji patria-mamă”.

Legăturile bine mediatizate dintre Surovikin și Prigojin au alimentat zvonuri că Surovikin ar putea fi epurat sau pus sub investigație pentru susținerea revoltei. Când Prigojin și-a lansat revolta, Surovikin a făcut o declarație clară împotriva acesteia și în sprijinul guvernului rus vineri seara.

„Ne-am luptat împreună cu voi, am riscat, am câștigat împreună”, a spus Surovikin. „Suntem de același sânge, suntem războinici. Vă îndemn să vă opriți. Inamicul așteaptă doar ca situația politică internă să escaladeze în țara noastră.”

Cu toate acestea, New York Times, citând surse de informații occidentale, a raportat miercuri că Surovikin avea cunoștințe prealabile despre revolta armată a lui Prigojin, în care mercenarii săi Wagner au capturat orașul Rostov și s-au mutat la Moscova înainte de a încheia un acord de amnistie.

Oficialii americani au spus că nu știu dacă Surovikin a fost implicat activ în complot, care a culminat cu un marș asupra Moscovei a mai multor convoaie Wagner cu arme grele. Celălalt obiectiv eșuat al revoltei ar fi putut fi răpirea ministrului apărării, Serghei Șoigu, și a șefului forțelor armate ale Rusiei, Valery Gerasimov, a informat miercuri Wall Street Journal.

Explicații privind lipsa unei reacții militare în timpul revoltei

Rapoartele despre cunoștințele lui Surovikin despre complot, dacă sunt confirmate, ar putea ajuta la explicarea unui răspuns militar lipsit de strălucire la revoltă.

„Știm că există diviziuni în ceea ce privește modul în care se duce războiul și bănuiesc că Surovikin împărtășește disprețul pentru amatorismul lui Shoigu și Gerasimov”, a spus Sir Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la King’s College din Londra. „Totul depinde de ceea ce crezi că a încercat Prigojin să obțină. Surovikin ar fi fost dornic de schimbare în comanda superioară, dar nu ar fi vrut să fie implicat într-o lovitură de stat – ceea ce nu cred că a fost nici intenția inițială a lui Prigojin.”

Freedman a spus că este probabil ca Surovikin să se fi aflat la Rostov în momentul revoltei lui Prigojin, având în vedere că el și generalul Vladimir Alexeyev, care a fost văzut cu Prigojin vineri, au lansat videoclipuri similare cerând unitate și sprijin pentru Putin din aceeași cameră în acea zi.

Majoritatea analiștilor din Rusia și din străinătate au fost sceptici că Surovikin, un loial care a preluat comanda forțelor ruse în timp ce acestea erau sub presiunea puternică din cauza unui contraatac ucrainean, va participa la o revoltă în toată regula.

Rob Lee, analistul militar american, a spus că Wagner s-a luptat cu trupe loiale din punct de vedere tehnic ale lui Surovikin în weekend.

„Vreau doar să subliniez că Surovikin este comandantul Forțelor Aerospațiale Ruse, iar Wagner a doborât peste 7 avioane, inclusiv câteva avioane care nu erau înarmate”, a scris el miercuri. „Lucru ciudat de făcut dacă comandantul Forțelor Aerospațiale Ruse te-a sprijinit activ.”

Prigojin a numit doborârea aviatorilor „regretabilă”. În remarci din Belarus, unde se află în exil, el a spus că trupele sale erau în mare parte pașnice și că „niciun soldat la sol” nu a murit în timpul revoltei lor de 24 de ore.

Surse de informații britanice estimează că forța lui Wagner desfășurată în Ucraina se ridică la 15.000 și că forța care mărșăluia asupra Moscovei au fost doar o mică parte a acestora, estimată la 8.000 într-un raport din Daily Telegraph, și la „câteva mii” de către Freedman – aparent o forță mică pentru a captura o capitală de 13 milioane de oameni.

Cu toate acestea, marea majoritate a armatei Rusiei este în luptă în Ucraina, iar capitala a fost apărată de rezervele Gărzii Naționale, o forță teritorială de apărare și poliție de calitate scăzută, al cărei număr a fost estimat la 10.000 și al cărei armament ar fi putut fi limitat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`