Germania este considerată una dintre cele mai mari economii din Uniunea Europeană și din lume. Cu toate acestea, se confruntă cu o criză energetică care amenință multe obiective ambițioase de mediu.
Acest lucru se datorează faptului că Germania arde combustibili fosili pentru energie electrică la un ritm mai accelerat decât oricând. Datele compilate de Bloomberg arată că țara este pe cale să importe mai mult cărbune anul viitor decât orice altă țară.
Eforturile de evitare a colapsului economic necesită utilizarea sporită a cărbunelui, care este foarte ieftin și foarte poluant. La nivel global, acest lucru are ca rezultat creșterea utilizării cărbunelui, care alimentează o cerere ridicată. În prezent, criza Europei este la un nivel acut. Acest lucru se datorează faptului că războiul din Ucraina a redus livrările de gaze naturale în Rusia. Germania lucrează pentru a echilibra nevoile pe termen scurt cu obiectivele de reducere a emisiilor pe termen lung.
„Toată lumea își menține obiectivele climatice, dar este adevărat că atunci când te confrunți cu dilema de a menține luminile aprinse sau de a reduce emisiile de carbon, alegerea este să ții luminile aprinse”, a declarat Carlos Fernandez Alvarez, directorul interimar al Agenției Internaționale pentru energie, scrie Observator.
Coaliția de guvernământ a Germaniei vrea să elimine treptat cărbunele până în 2030, în loc de 2038. Pentru a face față crizei actuale, unele centrale de cărbune închise au fost repornite, iar unele încă funcționează. Multe alte țări au, de asemenea, o cantitate mică de energie pe bază de cărbune. „Numai în Germania, cu 10 gigawați, inversarea are loc la o scară semnificativă”, se arată într-un raport al IEA.
Aproximativ o treime din energia electrică folosită de germani este furnizată de centrale pe cărbune. Aceste informații au fost furnizate de biroul federal de statistică, Destatis. Pe parcursul celui de-al treilea trimestru al anului 2022, a fost produsă mai multă energie decât consumată, mai mult cu 13,3% mai mult decât cifrele din trimestrul trei de anul trecut.
Creșterea consumului de cărbune poate fi explicată prin creșterea costului gazelor naturale și creșterea cererii de energie în Franța. Acest lucru s-a datorat costului ridicat al hidrocarburilor europene în timpul verii. În prezent, acestea sunt de 2,5 ori mai mari decât media pe cinci ani. Volkswagen a anunțat că întrerupe planurile de a elimina treptat cărbunele din uzina sa din Wolfsburg, Germania. În schimb, producătorul de energie electrică Steag GmbH a revenit la cărbune anul acesta.
Încep să apară și semnele unui scenariu mai optimist pentru Europa care ar putea ajuta la evitarea arderii cărbunelui. Prețurile la gaze au scăzut, în condițiile în care vremea blândă a amânat începutul sezonului de încălzire, iar regiunea a înregistrat recent niveluri record de importuri de gaze naturale lichefiate. Stocurile de gaze naturale rămân peste media sezonieră.