Rusia ia în considerare folosirea Bitcoin ca metodă de plată pentru exporturile sale de petrol și gaze, potrivit unui deputat de rang înalt. Pavel Zavalny spune că țărilor „prietenoase” li se poate permite să plătească în criptomonedă sau în monedele lor locale.
La începutul acestei săptămâni, președintele rus Vladimir Putin a spus că dorește ca țările „neprietenoase” să-și cumpere gazul cu ruble. Mișcarea este înțeleasă a avea drept scop stimularea monedei rusești, care a pierdut peste 20% din valoare în acest an, potrivit BBC.
Sancțiunile impuse de Regatul Unit, SUA și Uniunea Europeană, în urma invaziei Ucrainei, au pus o presiune asupra rublei rusești. Cu toate acestea, Rusia rămâne cel mai mare exportator mondial de gaze naturale și al doilea furnizor de petrol.
Zavalny, care conduce Comisia pentru energie a Dumei de Stat a Rusiei, a declarat joi că țara are în vedere modalități alternative de a primi plăți pentru exporturile de energie. China și Turcia se numără printre țările „prietenoase” care „nu sunt implicate în presiunea sancțiunilor”.
Analiştii apreciază că Rusia ar putea beneficia de pe urma acceptării plății în Bitcoin a exporturilor de gaze, chiar dacă impune o serie de riscuri.
„Rusia simte foarte repede impactul sancțiunilor fără precedent. Este nevoia de a susține economia și, în multe privințe, Bitcoin este văzut ca un activ de mare creștere”, a declarat David Broadstock, cercetător senior la Institutul de Studii Energetice din Singapore.
Cu toate acestea, el a remarcat că valoarea Bitcoin a oscilat cu până la 30% în acest an: „Acceptarea în mod clar a Bitcoin, în comparație cu alte monede tradiționale, introduce un risc considerabil mai mare în comerțul cu gaze naturale”.
Unul dintre principalii parteneri comerciali considerat „prietenos” pentru Rusia este China, iar utilizarea criptomonedei este interzisă în țară. Există îngrijorări că oligarhii ruși ar putea folosi monede virtuale pentru a evita sancțiunile.
Rusia a anunțat, miercuri, că nu va mai accepta plata în euro sau dolari pentru gazele exportate în țările UE. Țările care importă gaz rusesc vor trebui să efectueze plata doar în ruble, iar proiectul va fi implementat de Banca de la Moscova în cel mult o săptămână.