Gazprom admite că nu va mai exporta în 2025 gaze către Europa via Ucraina

Gazprom admite că nu va mai exporta în 2025 gaze către Europa via Ucraina
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Dmitrij Leltschuk

Compania rusă de stat Gazprom se aşteaptă ca după 31 decembrie să nu mai fie livrate gaze către Europa via Ucraina, în planificarea sa internă pentru anul viitor, potrivit Reuters.

Ucraina și-a anunțat intenția de a pune capăt actualului acord de tranzit, care ar marca încheierea a peste jumătate de secol de livrări de gaze din Siberia către Europa Centrală. Acest tranzit a fost istoric o sursă stabilă de venituri pentru bugetul rus.

În ciuda declarațiilor Kievului cu privire la refuzul său de a prelungi acordul, care generează până la 1 miliard de dolari anual pentru Ucraina în taxe de tranzit, Moscova a semnalat pregătirea pentru negocieri și posibilitatea de a continua livrările pe teritoriul ucrainean.

Cu toate acestea, Rusia, cândva cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa, și-a pierdut aproape toți clienții europeni. Această schimbare este rezultatul eforturilor UE de a reduce dependența de energia rusă și al sabotării conductei Nord Stream în 2022.

O sursă familiarizată cu planurile Gazprom a dezvăluit că scenariul de bază al Rusiei pentru anul viitor presupune o oprire completă a tranzitului de gaze prin Ucraina.

Se anticipează că exporturile de gaze rusești către piețele „departe din străinătate” (Europa și Turcia) vor scădea cu 20% în 2025, însumând mai puțin de 39 de miliarde de metri cubi, față de peste 49 de miliarde de metri cubi în 2024, din cauza sfârșitului tranzitării Ucrainei.

Rezilierea acordului de tranzit dintre Rusia și Ucraina la 31 decembrie este de așteptat să aibă un impact redus asupra pieței europene de gaze consolidate.

Guvernul ucrainean nu poartă negocieri oficiale privind prelungirea tranzitului de gaz rusesc după expirarea acordului actual.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, și-a exprimat încrederea în rezultatul potențialelor negocieri dintre Rusia și Ucraina pentru a asigura furnizarea continuă de gaz rusesc către mai multe țări europene prin teritoriul ucrainean.

Ucraina nu are intenția de a prelungi acordul de tranzit al gazelor cu Rusia, care expiră la sfârșitul anului 2024. Cu toate acestea, este deschisă să discute despre tranzitul gazelor de la alți furnizori prin sistemul său de transport al gazelor, dacă este solicitat de Europa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:28 - Un curier care livra mâncare a ajuns, fără să vrea, să transporte droguri. Cum a descoperit bărbatul adevărul
23:00 - O republicană îl acuză pe Joe Biden că ar putea încerca să declanșeze cu război nuclear pentru a-l sabota pe Donald Trump
22:58 - Florin Spătaru (PSD): „Călin Georgescu nu poate juca rolul de mediator sau rolul de reprezentant al statului român” (VIDEO)
22:44 - Anunțul făcut de Florin Ristei, la câteva zile după ce fiul Ozanei Barabancea și Naomi Hedman și-au făcut publică relația
22:37 - Deficitul bugetar a urcat la 6,19% din PIB după primele 10 luni din acest an
22:10 - Emil Boc: „Aceste alegeri parlamentare sunt critice pentru viitorul României. Dacă ai partide puternice în Parlament, pro-europene, cu valori sănătoase, îți apără democrația în fiecare zi. PNL este acea garanție” (VIDEO)
22:06 - Kamala Harris ar vrea să mai candideze o dată la preşedinţia SUA și în 2028. Ce planuri are democrata
21:55 - Delia Matache, ironii la adresa lui Călin Georgescu, după afirmațiile referitoare la rolul femeii. „E doar ca să facă copii”
21:43 - Emil Boc: Acum lucrurile se simplifică, nu mai e gri. E alb și negru, fie pro-vest, fie pro-est. Suveranismul pe care îl reprezintă Georgescu înseamnă izolare, sărăcie, lipsa protecției pe care o avem, astăzi, sub cupola NATO și a UE (VIDEO)
21:42 - Emil Boc: „Mesajul de duminică al românilor ne-a spus că există o prăpastie între popor și politicieni”