Gazoductul Finlanda-Estonia: Avaria a fost cauzată de o „forță mecanică” și nu de o explozie

Publicat: 11 10. 2023, 20:07
Foto simbol: Pixabay

Autoritățile finlandeze au declarat miercuri că scurgerea care a dus la închiderea unei conducte de gaz natural din Estonia în Finlanda pare să fi fost cauzată de forță „mecanică” și nu de o explozie.

Autoritățile au refuzat să speculeze cu privire la natura specifică a forței, dar au spus anterior că acțiunea „externă” a provocat ruperea conductei Balticconnector, potrivit barrons.

Vestea despre spargerea liniei a stârnit teorii și întrebări după exploziile care anul trecut au spart trei conducte care transportau gaze naturale din Rusia către Europa de Vest.

„Prejudiciul pare să fi fost cauzat de o forță mecanică, nu de o explozie”, a declarat reporterilor superintendentul detectiv Risto Lohi de la Biroul Național de Investigații.

„Nimic nu a fost exclus”, a adăugat Lohi, referindu-se la cauza precisă a rupturii.

Președintele finlandez Sauli Niinisto a declarat marți că scurgerea care a cauzat oprirea în weekend a liniei submarine a fost cauzată probabil de activitatea „externă”.

O anchetă cu privire la cauza scurgerii, precum și a rupturii unei linii de telecomunicații care trecea alături de aceasta, este în desfășurare. S-a întâmplat la o adâncime de zeci de metri.

Autoritățile au spus că au cerut organizațiilor și companiilor responsabile cu infrastructura critică să își ridice nivelul de alertă.

„Daunele aduse infrastructurii critice, cel mai probabil cauzate în mod deliberat, sunt o problemă foarte serioasă”, a declarat Janne Kankanen, CEO al Agenției Naționale pentru Aprovizionare în Urgență.

Repararea conductei va dura cel puțin cinci luni, a declarat miercuri operatorul său, ceea ce va lăsa Finlanda total dependentă de importurile de gaze naturale lichefiate pentru iarnă.

Institutul seismologic norvegian NORSAR a declarat luni că a detectat o „probabilă explozie” în zona scurgerii. Guvernul finlandez a avertizat să nu tragă concluzii.

Anul trecut, o succesiune de explozii subacvatice a dus la ruperea a trei conducte din Marea Baltică responsabile de transportul gazelor naturale din Rusia către Europa de Vest.

Gazele naturale reprezintă aproximativ cinci la sută din consumul de energie al Finlandei, utilizată în principal în industrie și producția combinată de căldură și energie.