Ministerul Sănătății din Gaza a identificat 34.344 de palestinieni uciși în urma atacurilor israeliene pe teritoriu, publicând o listă cu nume, vârste, sex și numere de identitate care acoperă mai mult de 80% dintre palestinienii uciși în război până acum, potrivit The Guardian.
Restul de 7.613 de persoane incluse în numărul morților, care acum este peste 41.000, sunt palestinieni ale căror cadavre au fost primite de spitale și morgi, dar ale căror identități nu au fost încă confirmate.
Printre persoanele identificate sunt și 169 de bebeluși născuți după atacurile Hamas din 7 octombrie, în urma cărora a început războiul, și un bărbat născut în 1922 care supraviețuise mai mult de un secol de război și revolte.
Documentul are 649 de pagini, cu morții dispuși în mare parte după vârstă. Populația din Gaza este tânără, iar registrul subliniază numărul mare al atacurilor israeliene asupra copiilor palestinieni.
Peste 100 de pagini sunt completate cu numele victimelor sub 10 ani, iar primele nume de adulți nu apar până la pagina 215.
După mai multe conflicte între 2009 și 2021, anchetatorii Națiunilor Unite și-au întocmit propriile liste cu morți și au descoperit că se potrivesc cu cele din Gaza.
„Din păcate, avem experiența tristă de a ne coordona cu Ministerul Sănătății cu privire la cifrele victimelor o dată la câțiva ani”, a declarat Farhan Haq, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU. „Cifrele lor s-au dovedit a fi în general exacte.”
Autoritățile palestiniene au actualizat în mod regulat listele celor care au fost confirmați morți. Această ultimă versiune adaugă peste 2.000 de nume.
Listele nu fac distincție între civili și luptători, dar majoritatea celor 34.344 de morți pot fi identificați ca civili doar în baza vârstei și sexului. Include 11.355 de copii, 2.955 de persoane cu vârsta de 60 de ani sau mai mult și 6.297 de femei.
Israelul susține că a ucis 17.000 de militanți, fără a furniza dovezi. Nu oferă o estimare a civililor uciși în Gaza.
Bilanțul oficial al morților furnizat de autoritățile sanitare nu spune întreaga poveste a pierderilor palestinienilor, deoarece exclude persoanele îngropate sub dărâmăturile clădirilor prăbușite și pe cei care nu au fost uciși direct de bombe sau gloanțe.
Se crede că aproximativ 10.000 de persoane ucise în urma atacurilor aeriene au rămas îngropate sub clădirile prăbușite, deoarece au existat puține echipamente potrivite sau combustibil pentru a săpa prin ruinele de oțel și beton pentru a le căuta, potrivit oficialilor din domeniul sănătății.
Foamea, lipsa adăposturilor și a medicamentelor, răspândirea rapidă a bolilor infecțioase și prăbușirea sistemului de sănătate au curmat multe alte vieți.
Autoritățile palestiniene plănuiesc să-i numere pe cei morți când luptele se opresc, a declarat doctorul Marwan al-Hams, directorul spitalelor de campanie la Ministerul Sănătății.