Gatitul, un nou trend in bucatariile noastre

Publicat: 30 06. 2014, 16:05

Gatitul, un nou trend in bucatariile noastre. Odata cu cresterea in popularitate a concursurilor televizate de gatit si accesul facil al populatiei la ingrediente si retete exotice a aparut un trend nou al gatitului gourmet in bucatariile noastre. Deoarece fiecare reteta exotica necesita anumite ingrediente la fel de “straine”, automat vom avea nevoie si de accesorii de bucatarie speciale, de care multi n-am auzit pana de curand.

Bineinteles, gatitul nu este apreciat de toti dar, pentru cei ce au prins “microbul”, slava cerului pentru Internet. Pentru cei gata sa faca primii pasi in lumea culinara, exista o abundenta de informatii utile disponibile pe Web. Inarmat cu aceste informatii, bucatarii „de ocazie” pot invata cum sa cumpere accesorii de bucatarie de specialitate, pot descoperi retete noi si cum sa gatesti corect ingrediente exotice, care sunt in sezon sau nu, pot citi articole despre alimente straine bucatariei romanesti, cu alte cuvinte, cum sa pregateasca farfurii de restaurante de renume, de la peste delicios si proaspat, fructe de mare, carne si preparate de legume ale caror nume abia le putem pronunta.

Mai mult decat atat, acest nou trend este urmat de gatitul bio si folosirea produselor animale sau vegetale nealterate chimic si neaparat cultivate sau crescute local. De asemenea acest nou trend a deschis poarta catre bucatarii necunoscute noua. De exemplu, daca aveti pofta de bucataria asiatica, cu cateva click-uri aveti acces la retete din care nu veti afla doar modul de preparare si ingredientele necesare, dar si de ustensilele de bucatarie speciale de care veti avea nevoie pentru a duce la capat aceasta reteta. Este bine de stiut faptul ca, multe ustensile de bucatarie ce par desprinse din carti science fiction pot avea aplicatii multiple si pot fi folosite pentru a prepara mancaruri cu specifice variate. Sa luam ca exemplu o tigaie Wok. Aceasta tigaie prezinta caracteristica unei forme conice cu pereti inalti si este folosita, de regula in bucataria asiatica. Dar, aceasta tigaie, poate fi folosita cu succes si in bucatarii cu alt specific, precum bucataria italiana sau bucataria spaniola.

Un exemplu clasic poate fi folosirea acestei tigai la prepararea taiteilor asiatici, dar in ceea ce priveste bucataria italiana aceiasi tigaie poate fi folosita pentru prepararea pastelor. In bucataria spaniola, aceasta tigaie este numai buna pentru a prepara reteta de paella. Si aceste exemple pot continua. Totul se rezuma la ingeniozitatea si imaginatia celui ce foloseste aceste instrumente de bucatarie. Pentru cei pasionati de a descoperi placerile gatitului, este bine de stiut faptul ca, primordial este sa va distrati gatind si sa va simtiti bine facand asta, experienta si dexteritatea vor veni de la sine.