Game over pentru Joe Biden, cu doar patru luni înainte de alegerile din SUA? Nu doar Pelosi, dar și prietenul său, Barack Obama, crede că președintele trebuie să se retragă

Game over pentru Joe Biden, cu doar patru luni înainte de alegerile din SUA? Nu doar Pelosi, dar și prietenul său, Barack Obama, crede că președintele trebuie să se retragă

Democrații sunt disperați să pună capăt luptelor din interiorul partidului, astfel încât să poată reveni la încercarea de a-l învinge pe fostul președinte, Donald Trump. Și îi imploră fie pe Obama, fie pe Pelosi să-i ajute să facă asta, cerându-i lui Biden să renunțe la candidatură.

Cu doar patru luni înainte de alegerile din SUA, democrații par foarte dezorientați

CNN a vorbit cu mai mult de o duzină de membri ai Congresului, agenți și mai mulți oameni în contact atât cu Obama, cât și cu Nancy Pelosi, dintre care mulți spun că finalul candidaturii lui Biden este clar și în acest moment este doar o chestiune de cum se desfășoară.

Și dacă cei doi simt contrariul, spun mai mulți democrați de frunte, trebuie să declare asta cât mai curând posibil, înainte ca și mai multe daune să fie făcute cu mai puțin de patru luni înainte de alegeri.

Mulți dintre colegii lui Pelosi, fosta şefă democrată a Camerei Reprezentanţilor a SUA, speră că ea poate pune capăt frământărilor care i-a cuprins pe democrați în ultimele două săptămâni. Și pentru o bună parte dintre ei, acel sfârșit poate veni dacă și când aceasta îi va spune lui Biden că trebuie să renunțe.

Pelosi a vorbit cu Biden după dezbatere, dar democrata din California a precizat că nu crede că decizia lui Biden de a rămâne în cursă e una finală. Dar ea, printr-un consilier, a refuzat să comenteze mai multe.

Decizia lui Obama de a nu face niciun comentariu public timp de două săptămâni i-a lăsat pe un număr de lideri democrați să simtă că i-a lăsat de izbeliște, păstrând aceeași postură care i-a definit în mare măsură post-președinția.

După dezbatere, el a postat pe X: „Pot exista seri proaste pentru dezbateri. Știu ce zic”, reiterând această idee la o strângere de fonduri la New York în noaptea de după eșecul lui Biden.

Nu mai e un secret că Obama e sceptic cu privire la candidatura lui Biden

Fostul președinte nici măcar nu plănuise să facă vreo declarație publică, dar asistenții lui Biden și Obama s-au coordonat pentru a publica acea postare într-un mod care să reflecte punctele de discuție ale campaniei lui Biden conform cărora prima dezbatere despre realegere a lui Obama din 2012 a mers prost, dar asta nu-i va aduce sfârșitul campaniei.

Dar scepticismul din ce în ce mai mare al lui Obama cu privire la capacitatea prietenului său de a câștiga alegerile este unul dintre cele mai prost păstrate secrete din Washington.

Când va fi scrisă istoria acestei extraordinare perioade de două săptămâni a politicii americane, amprentele lui Obama și Pelosi vor fi mult mai evidente decât se știe în prezent, au declarat oameni familiarizați cu chestiunea pentru CNN.

„Ei urmăresc și așteaptă ca președintele Biden să ia o decizie pe cont propriu”, a declarat pentru CNN, apropiat tuturor acestora, vorbind sub condiția anonimatului pentru a evita să fie considerat lipsit de respect față de Biden.

În conversațiile cu unii democrați din ultimele două săptămâni, Obama a înlăturat ideea că l-ar putea împinge pe Biden într-o direcție sau alta, chiar dacă ar vrea, ceea ce subliniază relația lor de lungă durată, complicată, dar loială. Și s-a complicat și mai mult în timpul petrecut: de când și-au părăsit mandatul – și prânzurile lor săptămânale la Casa Albă timp de opt ani – cei doi au vorbit mult mai puțin decât au sugerat adesea unii dintre consilierii lor.

Obama s-a abținut deocamdată de la comentarii publice

Dacă fostul președinte a încercat să-l îndrume pe Biden să renunțe, spun oamenii care îl cunosc pe Obama, el este conștient de prisma prin care putea fi văzut.

Biden a scris că a simțit că Obama nu l-a încurajat să candideze la alegerile primare ale democraților în lunile de după ce fiul său Beau a murit în 2015.

Deși Obama crede că încerca să-l ajute pe vicepreședintele de atunci să se concentreze pe durerea lui și nu să nu intre în ceea ce ar fi fost o campanie a primarelor incredibil de grea împotriva lui Hillary Clinton și Bernie Sanders, poate că nu așa ar fi fost cazul să abordeze problema.

De asemenea, Obama detestă să-i ofere lui Trump, motive să comenteze orice. În trecut, inclusiv în timpul primarelor democratice din 2020, Obama și-a văzut de rolul de unificator care poate ajuta la validarea direcției partidului către acei membri ai partidului care rămân sceptici.

Abordarea lui Obama – cel puțin public – a fost văzută de unii apropiați ca o modalitate de a-și menține forțele în cazul în care trebuie să aibă o conversație directă și dificilă cu Biden.

Obama a fost alături de Biden în timpul a două evenimente de strângere de fonduri anul acesta, inclusiv la evenimentul din Los Angeles de luna trecută, la care George Clooney a recunoscut mai târziu că este alarmat de modul în care Biden s-a purtat.

„Era același om pe care l-am văzut cu toții la dezbaterea cu Trump”, a scris Clooney într-un eseu din The New York Times săptămâna aceasta, implorându-l pe Biden să se retragă.

Acele cuvinte i-au înfuriat pe unii loialiști ai lui Biden, care au sugerat că Obama se află în spatele articolului de opinie al lui Clooney. Fostul președinte, care este prieten cu actorul, era conștient că acesta va comenta starea președintelui, dar nu a încercat să-l oprească.

Pentru unii apărători ai lui Obama, acesta a fost o modalitate de a-și păstra neutralitatea, dar pentru unii loialiști ai lui Biden, a fost un semn al trădării profunde.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`