Sub cele 14 insule care alcătuiesc Stockholm-ul se găsește cea mai mare galerie de artă din lume, care se intinde pe 112 km. Începând din centrul orașului, din stația T-Centralen, cei care călătoresc cu metroul au parte de o călătorie prin analele a cinci decenii de istorie a artei europene.
Metroul suedez, constuit în 1950, surprinde de la răsturnarea politică post-modernistă, până la fascinaţia suedezilor pentru subteran, prin intermediul picturilor, sculpurilor sau mozaicurilor.
Potrivit The Guardian, în Stockholm este construit hotelul la cea mai mare adâncime din lume, în tunelurile unei mine de argint.
Ideea de a crea o galerie de artă în stațiile de metrou a apărut dintr-o dezbatere de la sfârşitul secolului al XIX-lea, în urma căreia s-a ajuns la concluzia că arta trebuie să fie accesibilă tuturor, nu numai unei comunităţi restrânse. De altfel, în perioada anilor 1950 Suedia a pus un mare preț pe cultură.
„Stockholm-ul s-a extins în timp, mulţi oameni care muncesc în oraş s-au mutat în suburbii. Metroul a fost necesar pentru a conecta aceste locuri cu oraşul şi astfel se putea aduce arta la îndemâna tuturor. S-au făcut loterii pentru a se realiza o colecţie de lucrări ale pictorilor celebri la un preţ mic, iar apoi s-a lansat un concurs pentru crearea sculpturilor din T-Centralen”, a declarat Birgitta Muhr, un sculptor care a lucrat la staţia de Hogdalen, în 2002.
Foto: theguardian.com