Furie în Ucraina, după ce Kievul a renunțat la planul de a lăsa acasă soldații care au luptat mai mult de 36 de luni în război

Furie în Ucraina, după ce Kievul a renunțat la planul de a lăsa acasă soldații care au luptat mai mult de 36 de luni în război
pierderile umane sunt atât de ridicate în rândul armatei ucrainene, încât comandanții vor trebui să decidă dacă să trimită unități să apere Bahmut sau să le folosească în ofensiva de primăvară, au spus mai mulți oficiali, sursă foto. captură YT

Liderii militari au făcut presiuni asupra politicienilor pentru a renunța la un proiect de amendament care permitea soldaților care au luptat mai mult de 36 de luni în război șansa de a pleca acasă.

Liderii militari au făcut presiuni asupra politicienilor

Cu armata Ucrainei depășită numeric de Rusia pe câmpul de luptă, „ofensiva continuă pe toată linia frontului. Și în prezent este imposibil să slăbim forțele de apărare”, a declarat miercuri Dmitro Lazutkin, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Ucraina, la televiziunea de stat.

„Nu putem lua decizii pripite acum”, a adăugat el, citat de The Guardian, explicând opoziția armatei față de prevedere.
Liderii militari au făcut presiuni asupra politicienilor pentru a renunța la un proiect de amendament care le-ar fi oferit soldaților aflați în serviciu de peste 36 de luni posibilitatea de a fi demobilizați.

Proiectul de lege a trecut în prima lectură în parlament în februarie. Acest proiect includea planurile de demobilizare, după ce a dezbătut politica sa de recrutare timp de mai bine de un an.

Dar această clauză a fost eliminată înainte de a doua lectură, miercuri, după un apel din partea șefei armatei și a ministrului apărării, a declarat Irina Friz, membru al comisiei parlamentare de apărare, într-o postare pe Facebook.

Răzgândirea a declanșat imediat furia în Ucraina, o țară epuizată de ani de război, și riscă să distrugă moralul forțelor armate.
„Este un dezastru”, a declarat pentru AFP Oleksandr, un artilerist în vârstă de 46 de ani din regiunea Doneţk.

Pentru mulți bărbați, gândul la momentul în care vor putea să se întoarcă acasă a fost o sursă de motivație pentru a continua lupta, a spus el.
„Când o persoană știe când va fi demobilizată, are o atitudine diferită”, a spus el. „Dacă o persoană este ca un sclav, asta nu va duce la nimic bun”.

Noua lege, spun soldații, va duce la dezertări

Sergii Gnezdilov, un activist și soldat care a luptat pentru orașul Mariupol, a numit mișcarea o „întorsătură crudă”.
Mai multe beneficii financiare pentru soldați au fost, de asemenea, eliminate din proiectul de lege, a spus Friz, iar guvernul va revizui în schimb „mecanismele de rotație a personalului militar”.

Soldatul și personalitatea politică Yurii Gudymenko a criticat noua versiune a legii propuse pentru că „nu are nici pedepse pentru cei care fug, nici beneficii serioase pentru oamenii nou mobilizați”.

El a prezis că noua lege va avea ca rezultat „o creștere a numărului de absențe neautorizate din unități, acte cumpărate de la comisiile medicale și neîntoarcerea din permisii”.

Ministerul Apărării a recunoscut miercuri că găsirea unei modalități de a-i ajuta pe soldați este „necesară”.
„Este clar că oamenii care au luptat de la început și ne apără din 2022 sunt obosiți și epuizați”, a spus purtătorul de cuvânt Lazutkin.
Yevgen, un parașutist care luptă în estul Ucrainei, a spus că nu și-a văzut soția, care locuiește în străinătate, de doi ani.

Anul trecut, a fost în concediu de doar 10 zile, pe care le-a petrecut cu tratament. „Acei soldați care luptă de mult timp, de mai bine de un an… Sunt deja foarte obosiți”, a spus el. „Familiile se destramă pentru că soțul și soția nu sunt împreună de șase luni sau un an.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)