Disperarea în Turcia după cele două cutremure majore începe să lase loc furiei pe măsură ce supraviețuitorii constată că blocurile în care locuiau, teoretic, n-ar fi trebuit să se prăbușească. Parte din ele erau noi sau recent consolidate, iar constructorii s-au lăudat că au folosit materiale de înaltă calitate.
Problema este existența în Turcia a așa-numitelor „amnistiilor periodice”, prin care constructorilor li se oferă scutiri de la criteriile de siguranță, în schimbul plății unor taxe. Cu doar câteva zile înainte de cutremure, presa turcă nota că un proiect de lege privind o nouă astfel de amnistie așteaptă aprobarea Parlamentului.
Așa se face că, de multe ori, legile dure din Turcia privind siguranța construcțiilor nu sunt respectate. Specialiștii au avertizat de mai multe ori asupra acestui lucru, dar nu au fost luați în seamnă.
BBC a prezentat cazurile mai multor construcții care, teoretic, ar fi trebuit să reziste la cutremure.
De exemplu, o clădire din Malatya a fost finalizată anul trecut, dar acum nu a mai rămas din ea decât un morman de moloz. Pe rețelele sociale au început să circule intens imagini cu un anunţ care spunea că a fost „finalizată în conformitate cu cele mai recente reglementări privind cutremurele”.
De asemenea, se mai preciza că au fost folosite materiale „de înaltă calitate”.
Grav avariat a fost complexul Guclu Bahce din Antakya. BBC a găsit o înregistrare de la evenimentul de inaugurare, în noiembrie 2019, când patronul firmei de construcţii spunea că proiectul „e special în comparaţie cu celelalte în ce priveşte locaţia şi calităţile de construcţie”.
Specialiștii susțin că aceste construcții ar fi trebuit să rămână în picioare chiar și la un cutremur de 7,8 grade, cum a fost cel de luni dimineață, dacă ar fi fost ridicate respectând cerințele din lege.
„În cele mai multe locuri, nivelul de trepidaţii a fost mai mic decât cel maxim, aşa că putem spune că din miile de clădiri care s-au prăbuşit, aproape niciuna nu corespunde normelor de construcţie antiseismică”, a declarat David Alexander, profesor de planificare şi gestionare a situaţiilor de urgenţă la University College London.
După mai multe cutremure majore produse în Turcia, legislația privind construcțiile a fost înăsprită, numai că deseori ea nu e respectată deoarece se dau așa-numite „amnistii” – scutiri legale pentru construcțiile fără certificatele de siguranţă necesare, în schimbul plăţii unei taxe. Chiar cu câteva zile în urmă presa turcă nota că încă o astfel de amnistie așteaptă aprobarea în Parlament.
Experții au avertizat de mai multe ori că nerespectarea legii poate produce tragedii, dar au fost ignorați. De exemplu, la începutul acestui an, geologul Celal Sengor a susținut că adoptarea unor astfel de amnistii într-o ţară ca Turcia, traversată de falii seismice, e practic „o crimă”.
Până la 75.000 de clădiri din sudul Turciei, din zona afectată de cutremur, au primit „amnistie”de construcţie, a afirmat Pelin Pınar Giritlioğlu, şeful de la Istanbul al Uniunii Camerelor de ingineri şi arhitecţi din Turcia.
Cele două cutremue majore care au afectat, luni, Turcia și Siria s-au soldat până acum cu peste 15.000 de morți. Bilanțul e așteptat să crească.