Frustrarea aliaților atinge un punct critic față de Ungaria / Viktor Orban, o nouă sfidare totală pentru NATO
Frustrarea aliaților NATO față de Ungaria atinge punctul maxim, deoarece țara continuă să flirteze cu Rusia, scrie Politico.
Viktor Orban, o nouă sfidare totală pentru NATO
Divizarea s-a extins miercuri, deoarece oficialii maghiari au respins invitația de a se alătura unei întâlniri de la Budapesta a tuturor ambasadorilor și consilierilor militari din țările NATO staționați în Ungaria.
„Am apreciat oportunitatea de a discuta noua politică a Ungariei cu aliații noștri. „Faptul că o discuție despre politica de „neutralitate” a unui aliat a fost necesară vorbește de la sine”, spune Ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, într-o declarație după întâlnirea de miercuri
În timp ce Ungaria nu s-a prezentat la reuniunea NATO, ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó urmează să vorbească joi la o conferință de securitate din Belarus, alături de omologul său rus Serghei Lavrov și chiar și de ministrul sirian de externe Bassam Sabbagh.
Premierul ungar Viktor Orbán, deși conduce o țară care este în NATO de 25 de ani, a promovat conceptul de neutralitate economică, inclusiv o „trecere de la alinierea tradițională occidentală”.
„Trebuie să ne păstrăm relațiile spre est și vest”, a spus el într-un interviu radio, luna trecută.
Asta l-a făcut un aliat din ce în ce mai supărător în cadrul NATO și al UE într-un moment în care Occidentul ajută Ucraina și încearcă să sancționeze Rusia pentru războiul său de agresiune.
Ungaria a blocat eforturile UE de a rambursa țărilor transporturile de arme către Ucraina și a făcut dificilă utilizarea veniturilor din activele rusești înghețate pentru a ajuta la finanțarea Kievului.
După ani de izolare, Orbán și-a câștigat recent un aliat în premierul slovac Robert Fico, un alt membru NATO. Fico a fost intervievat de propagandista rusă Olga Skabeyeva săptămâna aceasta, spunând că plănuiește să viziteze Moscova pentru aniversarea a 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial de anul viitor și că se va întâlni cu liderul rus Vladimir Putin.
Marți, Orbán s-a aflat la Tbilisi pentru a sprijini partidul de guvernământ al Georgiei, susținut de Rusia, în fața condamnării altor țări UE că ar fi manipulat alegerile parlamentare de duminică.
Premierul suedez Ulf Kristersson a criticat apariția lui Orbán în Georgia. „Nu vorbește pentru țările Europei, nu vorbește pentru Suedia, poate vorbește pentru Rusia, dar nu vorbește pentru noi ceilalți”, a spus Kristersson.
Există tot mai multe îngrijorări că eforturile lui Orbán din est transformă Ungaria într-un partener nesigur; Pe lângă faptul că se apropie de Moscova, el a făcut și lobby în China pentru a construi mai multe fabrici de mașini în țara sa.
„Politica recent anunțată a Ungariei de „neutralitate” economică și dependențele sale tot mai mari de Moscova și Beijing au implicații de securitate pentru Statele Unite și interesele euro-atlantice”, a spus ambasadorul Pressman.
Nu există niciun mecanism pentru a da afară Ungaria din NATO, cea mai mare alianță de apărare din lume și una care produce și difuzează unele dintre cele mai sensibile secrete militare ale Occidentului.
În ciuda îngrijorărilor legate de Orbán, înalți diplomați din alte țări NATO au declarat în mod repetat presei, sub rezerva anonimatului, că oficialii maghiari nu sunt excluși de la schimbul de informații sau de la discuții.
„Prin construcție, toată lumea are acces deplin la toate documentele NATO, inclusiv la cele secrete”, a declarat Camille Grand, fost secretar general adjunct al NATO.
„La un moment dat, dacă Ungaria își exprimă un fel de simpatie pentru opiniile Rusiei sau pentru [o] abordare rusă a uneia dintre crizele critice din și în jurul Europei, capacitatea de a împărtăși lucrurile va deveni o problemă”, a spus Grand.